c S

Evropska ombudsmanka za razkritje dokumentacije glede terana

23.02.2017 08:06 Sežana, 22. februarja (STA) - Evropska varuhinja človekovih pravic je Evropski komisiji izdala priporočilo, naj slovenskim pridelovalcem terana povsem razkrije dokumente v zvezi s hrvaško zahtevo za označevanje terana. Slovenski pridelovalci, združeni v civilni iniciativi za zaščito terana, pričakujejo, da bodo dobili vpogled v omenjeno dokumentacijo.

Pridelovalci terana so se že julija 2015 pritožili varuhinji zaradi nerazkritja vsebine dokumentacije, s katero je Hrvaška zahtevala izjemo za označevanje vina teran, prejšnjo sredo pa so prejeli odgovor ombudsmanke. Ta je Evropski komisiji izdala priporočilo, naj slovenskim pridelovalcem terana povsem razkrije dokumente v zvezi z domnevno hrvaško zahtevo za nadaljevanje označevanja vin z imenom Teran po hrvaškem pristopu k EU.

Kot so danes ugotovitve varuhinje povzeli v civilni iniciativi za spoštovanje zaščite vina teran, je varuhinja med drugim ugotovila, da se je komisija v svoji odločitvi, da teh dokumentov ne razkrije, neupravičeno sklicevala na izjemi varstva poslovnih interesov in varstva postopka odločanja, saj v omenjenih dokumentih ni nikakršnih poslovno občutljivih podatkov.

Varuhinja je kot neutemeljeno zavrnila tudi sklicevanje komisije na izjemo glede varstva postopka odločanja o delegiranem aktu ter poudarila obveznost komisije do zagotavljanja najširšega možnega dostopa do dokumentov, kadar deluje na podlagi delegiranih pristojnosti.

Glede na navedeno je varuhinja zaključila, da je komisija z zavrnitvijo popolnega dostopa do zahtevanih dokumentov zagrešila nepravilnost, zato do 15. maja pričakuje odziv komisije na priporočilo v obliki podrobnega mnenja, ki lahko obsega sprejem priporočila in način njegove izvedbe.

Predsednik civilne iniciative Marjan Colja je za STA izpostavil, da je po ugotovitvah ombudsmanke komisija delovala netransparentno in deloma nezakonito, iz pisma varuhinje pa je moč sklepati, da so v hrvaškem dokumentu tudi zavajanja, kot npr. trditev, da se trta teran izvorno nahaja v Istri, nikjer pa ni omenjenega območja Krasa.

Pismo je za slovenske pridelovalce sicer spodbudno, na njegovi podlagi pa se Colja nadeja, da bodo do 15. maja, če ne že prej, dobili vpogled v hrvaško dokumentacijo. Po drugi strani pa Colja ne pričakuje, da bi sklep ombudsmanke bistveno vplivala na odločitev Evropske komisije. Že dejstvo, da je predsednik komisije Jean-Claude Juncker izjavil, da se v Sloveniji ne namerava pogovarjati o vinu, po njegovem mnenju namreč nakazuje na to, da "je zanje ta debata preveč obremenilna".

Glede obiska pri komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu pa je Colja napovedal, da gredo na sestanek "predvsem zato, da komisarju povemo svoje argumente in svoje poglede, nikakor pa ne gremo na sestanek samo zato, da bi njega poslušali".

V Evropski komisiji so danes potrdili, da so prejeli priporočilo evropske ombudsmanke glede prošnje za dostop do dokumentov v povezavi z razpravo glede zaščite slovenskega vina teran, ter dodali, da priporočilo ombudsmanke obravnava generalni sekretariat komisije in da bo komisija v skladu z obveznostmi v predpisanem roku posredovala podrobno mnenje v povezavi s tem.

Ta zadeva se sicer nanaša zgolj na postopkovni vidik razprave v povezavi z zaščito slovenskega vina teran, so izpostavili v tiskovni službi komisije. V povezavi z vsebino razprave pa so vnovič poudarili, da komisija jemlje zaščito geografskih označb zelo resno in da je slovensko vino teran ena od teh označb.

Pri tem so ponovili, da je teran v EU zaščiten z označbo porekla, kar pomeni, da je v skladu z veljavnimi evropskimi pravili prepovedana komercialna uporaba imena teran za druga vina, ki ne spoštujejo enakih pravil kot zaščiteno vino teran iz slovenske kraške regije. Teh drugih vin se ne sme dajati na trg EU, so še izpostavili.