c S

DZ zavrnil dopolnilo za črtanje možnosti uporabe električnega paralizatorja

15.02.2017 08:24 Ljubljana, 14. februarja (STA) - DZ je na glasovanju zavrnil dopolnilo ZL, s katerim bi iz predloga novele zakona o nalogah in pooblastilih policije črtali možnost, da policija pri delu uporablja električni paralizator. Zavrnil je tudi dopolnilo SDS, s katerim bi uporabo paralizatorja nekoliko omejili. DZ bo tretjo obravnavo novele opravil še na tej seji, in sicer v petek.

Novela bo med drugim policiji omogočila zbiranje podatkov o letalskih potnikih, s čimer naj bi policija dobila novo orodje v boju s terorizmom. Prav tako bo policija lahko uporabljala optično prepoznavo registrskih tablic.

Policistom novela daje možnost uporabe električnega paralizatorja in določa pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal. Uvaja tudi podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

V SDS so v drugi obravnavi predlagali dopolnilo, s katerim bi uporabo električnih paralizatorjev omejili le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. V ZL pa so predlagali, da se člen, ki dovoljuje uporabo paralizatorja, nasploh črta.

Obema dopolniloma je na seji nasprotovala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je ocenila, da policija paralizator potrebuje za varno delo, kot tudi, da novela vsebuje dovolj varovalk, da pri uporabi paralizatorja ne bo prihajalo do zlorab.

V ZL so predlagali tudi črtanje členov, ki policiji dovoljuje zbiranje podatkov o letalskih potnikih in policijsko uporabo brezpilotnih letal, ker da omogočata pretirano povečevanje policijskih pooblastil, a je DZ tudi ta dopolnila zavrnil.