c S

DZ občinskim redarjem razširil možnost uporabe telesne sile in plinskega razpršilca

15.02.2017 08:27 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Državni zbor je s 37 glasovi za in devetimi proti sprejel novelo zakona o občinskem redarstvu, ki občinskim redarjem daje možnost ugotavljanja identitete osebe ter uporabe telesne sile in plinskega razpršilca v primeru, ko oseba ne upošteva njenih ukazov in želi oditi.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Nejc Brezovar je v dosedanjih predstavitvah novele v državnem zboru povedal, da gre za prvo novelo zakona od njegove uveljavitve 1. januarja 2007. V tem času je bilo spremenjenih že kar nekaj drugih zakonov, s katerimi želi ministrstvo zdaj uskladiti omenjeni zakon.

Novela občinskim redarjem po njegovih besedah ne širi pooblastil, spreminja pa pogoje uporabe telesne sile ali plinskega razpršilca.

Novela tako določa, da bo smel občinski redar uporabiti telesno silo in plinski razpršilec tudi v primeru, ko oseba ne bo upoštevala njegove ustne odredbe oz. ukaza in bo skušala oditi. Pri tem bo moral redar vedno uporabiti najmilejše prisilno sredstvo, ki je primerno v konkretnem položaju.

Občinski redar bo lahko po predlogu izvedel tudi ugotavljanje identitete posameznika, vendar ne na enak način kot policist, ki ima pravico vpogleda v podatke iz ustreznih evidenc.

V prvi obravnavi novele sredi decembra lani so jo podprli v koalicijskih SMC, DeSUS in SD, medtem ko so imeli o njej pomisleke v ZL, NSi in SDS. Novele tako niso podprli v ZL, medtem ko so se v SDS in NSi glasovanja vzdržali.