c S
Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju danes v javno razpravo 01.02.2017 17:40 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Koalicija je danes razpravljala o reformnih zakonih s področja zdravstva in soglašala, da gre predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju danes v javno obravnavo za 45 dni. Koalicija se po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc strinja s ključnimi rešitvami, pomisleki in skrbi pa so zlasti glede košarice pravic.

Pred krčenjem košarice pravic svarijo zlasti v SD. V stranki po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana podpirajo idejo, da bi tisti, ki manj zaslužijo, manj plačevali v zdravstveno blagajno kot tisti, ki zaslužijo več. Vrag je sicer v podrobnostih, je spomnil Han po koalicijskem srečanju. Stranka zakona še ni pregledala v celoti, na prvi pogled pa ugotavljajo, da bi se s predlogom lahko skrčile tudi zdravstvene pravice.

Ministrica za zdravje je sicer v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju ponovila, da s predlogom zakona ne krčijo univerzalne košarice pravic, uvajajo pa obvezno zavarovanje za vse otroke ter tudi bolj solidaren način financiranja zdravstva glede na prihodke posameznika. S tem bodo po prepričanju ministrice zagotovili dolgoročno stabilno financiranje in spremenili strukturo financiranja, dodatno pa zagotovili tudi več denarja za preventivo.

Tako je zavrnila tudi nekatere očitke v javnosti ter komentarje, da zakon bolj spominja na davčno kot na zdravstveno reformo. Po njenih besedah to govorijo tisti, ki "ne razumejo ali pa zakona sploh niso prebrali". Ministrica je spomnila, da so ta pomislek izrazili predstavniki delodajalcev na Ekonomsko-socialnem svetu, a sama zatrjuje, da s predlogom zakona ne povečujejo obremenitev ali dajatev delodajalcev.

Nekaj pripomb na zakon se je nanašalo tudi na omejevanje bolniške odsotnosti. Ministrica je ponovno spomnila, da smo edina država z neomejeno možnostjo bolniške odsotnosti. Razume pa pomisleke zaradi nekaterih bolezni, kot je rak, zato se je pripravljena pogovarjati, da morda naredijo določene izjeme.

Dogovarjali se bodo tudi še glede izvzetja nekaterih pravic, kot je pravica do brezplačnega drugega mnenja. Ministrica je pojasnila, da gre ideja ministrstva v tej smeri, da drugo mnenje, ki ima za posledico enakovredne preiskave, ni smiselno.

Kolar Celarčeva zagotavlja, da bodo budno spremljali vse pripombe na predlog zakona. Po javni razpravi želijo čim prej nadaljevati s postopkom sprejemanja zakona, tako da bi bil pred poletnimi počitnicami potrjen na vladi, jeseni pa v DZ, je dejala.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je izpostavila veliko pričakovanje, da izvedejo čim širšo javno razpravo, v kateri bodo vse zainteresirane skupine dale pripombe in bodo tako naredili nov zakon, ki bo definiral delovanje zdravstvenega sistema za nadaljnja desetletja.

Sicer pa se koalicija po njenih besedah strinja, da nadaljujejo tudi z usklajevanjem zakona o zdravstveni dejavnosti, sestali se bodo v četrtek. Predlog zakona se je po javni razpravi zelo preoblikoval, Kustec Lipicerjeva pa poudarja tudi pomen koalicijskega usklajevanja. Verjame, da imajo vse tri partnerice namen sprejeti tak zakon, kot so se zavezale, pri čemer izpostavlja zlasti jasno razmejitev med javnim in zasebnim zdravstvom.

Partnerice so se danes po besedah Kustec Lipicerjeve strinjale tudi z nadaljevanjem obravnave protitobačnega zakona, kjer pa imajo kljub podpori zakonu nekaj različnih stališč.

Predstavnik DeSUS po koalicijskem srečanju izjav ni dajal.