c S

Proces oblikovanja sprememb delovne zakonodaje zastal

26.01.2017 09:05 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Proces oblikovanja sprememb delovne zakonodaje je zastal. Četudi je bila javna razprava o osnutku sprememb ključnih zakonov končana že decembra, pogajanja socialnih partnerjev še vedno niso stekla in tudi ni znano, kdaj sploh bodo. Prvi sestanek je bil sicer napovedan že pred 14 dnevi, a je odpadel.

Osnutki sprememb zakonov o delovnih razmerjih (ZDR), o urejanju trga dela in o inšpekciji dela so bili v javni razpravi do 9. decembra, pravico do pripomb, komentarjev in predlogov nanje pa so izkoristili tako sindikati kot delodajalci.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so skupaj prejeli 26 odzivov, največ na osnutek sprememb ZDR, so povedali za STA. Kot eden najbolj spornih se je izkazal člen, ki določa odpovedni razlog nesposobnosti.

Ministrstvo naj bi na podlagi pripomb pripravilo nov osnutek sprememb delovne zakonodaje, a za STA tega ni potrdilo. Zapisalo je le, da pogajanja še niso zaključena in da bodo, ko jih bo konec, o tem obvestili javnost.

A pogajanja sploh ne tečejo. Posebna pogajalska skupina socialnih partnerjev, ustanovljena na pobudo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), se je doslej po informacijah STA sestala le enkrat, in sicer konec lanskega leta. Ministrstvo je zasedanje pogajalcev znova sklicalo za 12. januar, a ga nato preklicalo, novega termina pa ni določilo.

Na sindikalni in delodajalski strani je slišati, da morebitnih novih predlogov sprememb zakonov s področja trga dela s strani ministrstva nimajo, prav tako ne vedo, kdaj se bodo znova usedli za skupno mizo.