c S

Novela zakona o tujcih v presojo poslancem

26.01.2017 09:14 Ljubljana, 26. januarja (STA) - DZ bo danes obravnaval predlog novele zakona o tujcih, ki ga je vlada vložila po nujnem postopku. Z njim bi uzakonili možnost aktivacije posebnega ukrepa za omejitev vstopa tujcev v državo v primeru zaostrenih migracijskih razmer. Kljub kritikam nevladnih organizacij ima novela, kot kaže, zadostno podporo. A spremembe besedila niso izključene.

Še najbolj možna je verjetno sprememba določila, po kateri bi DZ aktiviral omenjeni ukrep z absolutno in ne več dvotretjinsko večino vseh poslancev, kot predvideva trenuten predlog. V SDS pa bi si želeli, da o aktivaciji odloči kar vlada.

V tej poslanski skupini so sicer napovedali, da bodo svoja ključna dopolnila vložili še enkrat, o podpori noveli pa se bodo nato odločali pred samim glasovanjem.

V NSi bodo novelo podprli, tudi za poslance DeSUS je besedilo po dopolnitvah na pristojnem odboru bolj sprejemljivo. V SD se o podpori še pogovarjajo, a vseeno pričakujejo njeno sprejetje. V ZL in poslanski skupini nepovezanih poslancev noveli nasprotujejo.

In nenazadnje še vedno ni povsem jasno, kako bodo na četrtkovi seji DZ ravnali poslanci SMC, ki so bili glede podpore noveli precej razdeljeni. Najbolj jasno je sicer skrbi glede predloga izpostavil predsednik DZ in član SMC Milan Brglez. Ta se je v četrtek tudi srečal s predstavnikom generalnega sekretarja Sveta Evrope za migracije in prebežnike Tomašem Bočkom.

Nevladne organizacije in Svet Evrope so namreč v zadnjih dneh večkrat opozorile, da predlog novele posega v ustavne pravice in pravice, ki jih zagotavlja Ženevska konvencija. Kot kaže, pa jih tudi zadnja dopolnila niso prepričala.

Posebni ukrep iz predloga novele predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo. Če bi izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, pa bi policija izvedla identifikacijski postopek, a namero zavrgla kot nedopustno in tujca napotila v državo, iz katere je prišel, če v tej državi ne bi bilo sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja.