c S

Za Bruselj sodba o brexitu britansko notranje vprašanje

24.01.2017 14:39 Bruselj, 24. januarja (STA) - V Evropski komisiji v odzivu na odločitev britanskega vrhovnega sodišča, da mora začetek procesa o izstopu Velike Britanije iz EU odobriti britanski parlament, poudarjajo, da je sodba o brexitu britansko notranje vprašanje. Ob tem poudarjajo, da še vedno čakajo na uradno obvestilo o izstopu in da do takrat podrobnosti ne bodo komentirali.

Britanska vlada je tista, ki mora sedaj obravnavati posledice sodbe britanskega sodišča, je danes v Bruslju poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

V komisiji po govorčevih besedah še vedno čakajo na uradno obvestilo Britanije o izstopu ter ne komentirajo notranjih, pravnih in ustavnih vprašanj članic unije.

V povezavi z vsemi drugimi vprašanji glede brexita do sprožitve ločitvenega postopka ostajajo zvesti svojemu motu: dokler ne bo obvestila, se ne bomo ne pogajali ne ugibali.

Takšen je tudi bruseljski odgovor na vprašanje, ali je mogoče odločitev o sprožitvi 50. člena pogodbe EU, ki opredeljuje izstop iz unije, preklicati.

Na vprašanje, ali se lahko Britanija z unijo vzporedno pogaja o izstopnem sporazumu in novem trgovinskem sporazumu, pa v Bruslju pravijo, da je treba najprej doreči izstop.

"Če se nekdo želi ločiti, a ostati prijatelj na podlagi novega odnosa, se je treba najprej dogovoriti o urejeni ločitvi, pri čemer obe strani spoštujeta svoje obveznosti, in nato na tej osnovi graditi prihodnji odnos," je ponazoril Schinas.