c S

Nekdanji sodni kurir obsojen zaradi izmikanja spisov

24.01.2017 09:18 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Nekdanji kurir na ljubljanskem okrajnem sodišču Ljubimko Kovačević je na ponovnem sojenju zaradi nadaljevanja kaznivega dejanja jemanja podkupnine dobil štiri leta zapora, piše Večer. Kovačević je v zameno za denar izmaknil prekrškovne spise kaznovanih zaradi vožnje v vinjenem stanju, ki bi jih moral skupaj s pritožbo nesti na višje sodišče.

Kovačević je spise vrnil tistim, ki so bili na okrajnem sodišču kaznovani zaradi vožnje v vinjenem stanju in bi zaradi tega izgubili vozniški izpit. Sodbe okrajnega sodišča tako ne bi mogli potrditi na višjem sodišču. Za to uslugo je zahteval denarno nagrado.

Izrečena kazen bi bila verjetno še precej višja, če tožilstvo pred koncem sojenja zaradi zastaranja ne bi umaknilo del očitkov iz obtožbe. Kot je ob razglasitvi sodbe povedala okrožna sodnica Alja Kratovac, je pri obtoženem šlo "za vrsto kaznivih dejanj, kjer se je Kovačeviću očitalo, da je odtujil in uničil spise ljubljanskega okrajnega sodišča".

Sodišče ga je spoznalo za krivega, ker je poskrbel, da je izginil spis, po katerem bi Franc Martinčič zaradi vožnje pod vplivom alkohola bil kaznovan z 917 evri kazni in odvzemom vozniškega dovoljenja. Novembra 2007, ko je bil obdolžilni predlog že na okrajnem sodišču, je Martinčič poklical Kovačevića. Od Martinčiča je Kovačević v zameno, da bo na poti na višje sodišče vzel spis, zahteval nekaj več kot 900 evrov nagrade. A telefonski pogovor je Martinčič snemal in ga predvajal predsednici ljubljanskega okrajnega sodišča ter policiji.

Na prvem sojenju, ki je bilo razveljavljeno, je bil Kovačević zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja uničenja uradne listine in jemanja podkupnine obsojen na enotno osemletno zaporno kazen. Tokrat je bil obsojen le zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Sodba še ni pravnomočna, še današnji piše Večer.