c S

Preiskovalna komisija o zlorabah v zdravstvenem sistemu v upravni spor za pridobitev dokumentacije

23.01.2017 16:01 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je sklenila, da pred upravnim sodiščem sproži upravni spor, je sporočila predsednica komisije Jelka Godec. Kot je pojasnila, komisija zaradi pritožbe ni pridobila dokumentacije Specializiranega državnega tožilstva, zaradi česar je njeno delo onemogočeno.

Godčeva je po današnji seji komisije, ki je potekala za zaprtimi vrati, v sporočilu za javnost spomnila, da je Okrožno sodišče v Ljubljani 17. oktobra ugodilo zahtevi komisije za izročitev dokumentacije Specializiranega državnega tožilstva in mu naložilo predajo dokumentacije.

Tožilstvo se je na odločitev pritožilo in med drugim navedlo, da lahko preiskovalna komisija pri pristojnem sodišču zahteva le odreditev hišne preiskave in zaseg predmetov, in to le zoper preiskovance. Ob tem je poudarilo, da Specializirano državno tožilstvo nima položaja preiskovanca, zaradi česar se mu zaseg ne more odrediti.

Pritožbi je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani s sklepom z dne 29. novembra ugodil, zato je parlamentarna preiskovalna komisija sprejela sklep o sprožitvi upravnega spora. "Zoper odločitev omenjenega zunajobravnavnega senata namreč ni zagotovljenega sodnega varstva, nemoteno delo parlamentarne komisije pa je s potezo Specializiranega državnega tožilstva in zunajobravnavnega senata Okrožnega sodišča v Ljubljani onemogočeno," je danes navedla predsednica komisije.

Odločitev o upravnem sporu je komisija po navedbah Godčeve sicer sprejela že v petek. Na današnji seji pa je preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic sklenila, da kot priči na zaslišanje povabi direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča in vodjo Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana.