c S

V novoustanovljenem Inštitutu 8. marec za pravičnejšo in enakopravnejšo družbo

17.01.2017 15:40 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Namen delovanja Inštituta 8. marec najbolje simbolizira njegovo ime, saj ta datum predstavlja boj pravičnejšo in enakopravnejšo družbo, je ob predstavitvi novoustanovljenega inštituta dejala njegova direktorica Nika Kovač. Prepričana je, da je boj mogoč zgolj s poseganjem v odločevalske strukture in z zahtevanimi sistemskimi spremembami.

V Inštitutu 8. marec želijo po besedah Kovačeve krepiti sodelovanje med različnimi organizacijami, skupinami in akterji. "Želimo sodelovati pri analizi obstoječega stanja v družbi, se osredotočiti na številne mite, ki so se pojavili v javnem prostoru v času lanskoletne kampanje Čas je ZA, kot so teorija spola, ženskost, moškost in podobno," je Kovačeva dejala na današnji novinarski konferenci.

Inštitut se v bistvu osredotoča na vprašanja "manjšin", pri čemer tovrstna vprašanja po prepričanju članov niso zgolj vprašanja "manjšin", temveč temeljni del razmisleka o naprednejših družbenih oblikah, je dejala Kovačeva. "V inštitutu smo prepričani, da je sestavni del feminističnega boja in boja za boljšo družbo tudi poseganje v obstoječe odločevalske strukture, ki so krive za ohranjanje statusa quo," je še dodala.

Tako bo inštitut izvajal najrazličnejše aktivnosti - od izobraževalnih delavnic in okroglih miz do različnih akcij, pobud in kampanj. Prvi dogodek bo že danes, in sicer okrogla miza o porastu neokonservativnih gibanj po svetu in pri nas, na kateri bodo sodelovali Barbara Rajgelj, Metka Mencin Čeplak in Jože Vogrinc.

Koordinator projekta V postelji z neokonservativnimi gibanji Luka Volk je izpostavil, da bodo dogodki iz omenjenega cikla potekali vsak tretji torek v mesecu. "Na teh dogodkih bomo obravnavali najrazličnejše teme, kot so splav, teorija spola, umetna oploditev, ženskost, moškost in drugo," je obrazložil Volk. Na današnji okrogli mizi pa se bodo po njegovih besedah pogovarjali o "situaciji, v kateri smo se znašli".

Programski direktor inštituta Anej Korsika je navedel nekaj razlogov, ki so člane napeljali k njegovi ustanovitvi. To so napad na reproduktivne pravice žensk, ekonomska kriza, zmaga Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah, poskus prepovedi splava na Poljskem, molitve pred ljubljansko porodnišnico in nadaljevanje varčevalnih ukrepov.

"Davčni odpustki za najbogatejše v višini 60 milijonov evrov so nekaj samoumevnega in celo zaželenega, medtem ko je izredno težko najti devet milijonov proračunskega denarja za brezplačna kosila za najbolj prikrajšane otroke v Sloveniji. Ljudje so upravičeno jezni in ogorčeni. Potrebujejo jasne odgovore in rešitve, inštitut želi pokazati, da alternativa ni le nujna, temveč tudi mogoča," je med drugim poudaril Korsika.