c S

Pahor začel s posvetovanji za štiri ustavne sodnike

12.01.2017 10:43 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je začel s posvetovanji z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti v DZ za štiri mesta ustavnih sodnikov. Prvi je k njemu prišel vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Po SDS na posvet prihajajo vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, nato predstavniki poslanskih skupin DeSUS, SD, ZL, NSi, nepovezanih poslancev ter italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Marca oz. aprila se izteče devetletni mandat štirim ustavnim sodnikom, Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju, Janu Zobcu ter Ernestu Petriču. Na poziv za zapolnitev štirih prostih ustavnosodniških mest je prijavljenih 22 kandidatov.

Kandidati so tako javnosti nepoznana imena kot tudi nekateri izpostavljeni posamezniki. Za mesto ustavnega sodnika se med drugim potegujejo podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betteto, ki jo na ta položaj predlaga vrhovno sodišče, dekan ljubljanske fakultete za družbene vede ter nekdanji minister za pravosodje Rado Bohinc, vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc ter predavatelj prava in etike na univerzi na Harvardu Klemen Jaklič.

Pred novim letom je Pahor že opravil prve neformalne pogovore o možnih kandidatih. A glede na pretekle izkušnje ni pričakovati, da bodo kandidati izbrani že po tokratnem prvem krogu posvetovanj.

Potem ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogih kandidatov za ustavne sodnike in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena ločena javna predstavitev štirih predlaganih kandidatov.