c S

Vsa zasežena bančna dokumentacija pod drobnogled kriminalistov

11.01.2017 16:07 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je v sporu zaradi julijskih kriminalističnih preiskav med ECB in tožilstvom presodilo, da so bili postopki zakoniti in da zaseženi podatki ne predstavljajo arhiva ECB, je poročala POP TV. ECB je takrat protestirala zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB in zahtevala izločitev te dokumentacije.

Kriminalisti so julija preiskave izvedli še v NLB in dveh revizijskih hišah, v Banki Slovenije pa zasegli obsežno dokumentacijo. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je med drugim od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zahteval odpravo kršitve zaradi nezakonitega zasega informacij, ker da so podatki ECB zaščiteni z zakonodajo EU.

Kot je v torek poročala POP TV, je okrožno sodišče presodilo, da je bila preiskava zakonita in da kriminalisti lahko pregledajo vso dokumentacijo, ki so jo zasegli. "Svoje delo smo opravili v skladu s pooblastili," je za TV povedal direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj in zatrdil: "Nismo zasegli dokumentacije ECB, ampak dokumentacijo, ki se nanaša na delo Banke Slovenije."

Draghi je takrat obsodil zaplembo zaupnih informacij ECB na notranjem omrežju Banke Slovenije ter v posebnem pismu predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja med drugim pozval, naj posreduje, ker ukrep slovenske policije postavlja pod vprašaj uresničevanje nalog Banke Slovenije in njenega guvernerja. Japelj je glede slednjega za POP TV povedal, da "komisiji na to temo ravno sedaj odgovarjajo".

Delo pa danes piše, da je medtem stekla preiskava suma vdora v elektronsko komunikacijo enega od viceguvernerjev. Na ministrstvu za pravosodje so namreč za časnik povedali, da je bil minister Goran Klemenčič pred časom seznanjen s podatkom, da naj bi oseba na enem od vodstvenih položajev v Banki Slovenije pristojne organe obvestila o sumu vdora v svojo zasebno elektronsko pošto.