c S

Vlada danes tudi o treh zakonskih predlogih s področja pravosodja

01.12.2016 09:17 Ljubljana, 01. decembra (STA) - Na današnji seji vlade bodo obravnavali tudi sveženj treh zakonskih predlogov s področja pravosodja, ki ga sestavljata predlog zakona o sodnem svetu in predlog zakona o overitvi listin v mednarodnem prometu ter predlog novele zakona o pravdnem postopku. Vlada ima na dnevnem redu tudi več uredb in sklepov s področja cestnin.

Ključne rešitve predloga novega zakona o sodnem svetu so usmerjene v krepitev vloge in položaja sodnega sveta, so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom). Predlog zakona o overitvi listin v mednarodnem prometu pa omogoča dodatno racionalizacijo odločanja pristojnih organov v postopkih overjanja javnih listin, lažje uveljavljanje pravic strank ter uresničevanje načela hitrosti in ekonomičnosti postopka.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o pravdnem postopku, ki prinaša modernizacijo pravdnega postopka. Zakonski predlog na prvi stopnji zasleduje možnost odprtega sojenja in spodbujanja strank k mirni rešitvi spora, so še zapisali v sporočilu pred sejo vlade.

Vlada ima na dnevnem redu tudi več uredb in sklepov s področja cestnin, predlagane spremembe pa gredo v smeri zvišanja cestnin za tovorna vozila. S tem bi, kot so še zapisali v Ukomu, Darsu omogočili finančno stabilnost za odplačevanje v preteklosti najetih posojil in financiranje novih infrastrukturnih projektov v prihodnje, kot je tretja razvojna os.