c S
Predlogi zakonskih sprememb za pregon bančnega kriminala 16.11.2016 13:35 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Poslanci NSi so v obravnavo vložili paket predlogov sprememb treh zakonov, s katerimi bi po njihovih besedah izboljšali pregon bančnega kriminala, poleg tega pa tudi zaostrili pogoje za vstop v uprave in nadzorne svete bank. Med drugim predlagajo odprtje novih oddelkov sodišč, ki bi se ukvarjala le z bančnim kriminalom.

Poslanca Nsi Jernej Vrtovec in Jožef Horvat sta na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnila, da bo decembra minilo tri leta od sanacije bančne luknje. "Po treh letih še noben primer ni doživel epiloga. Še več, sodišče pravzaprav nobenega primera s področja bančne kriminalitete ne obravnava," je dejal Horvat. NSi se po njegovih besedah sicer ne želi vpletati v delo tožilstva in sodišč, vendar želijo pripomoči k lažji identifikaciji bančnih kriminalcev.

Med drugim predlagajo spremembe zakona o bančništvu, s katerim bi se uvedli kriteriji, da se odgovornim za nadpovprečni delež slabih kreditov prepreči opravljanje dela nadzornikov in članov uprav v bankah. Za vsakega kandidata bi zato izračunali, kakšen je bil dežel nedonosnih terjatev za tisto banko, v kateri je delal na vodilnih mestih. Če bi bil ta delež večji od povprečja v državi, potem kandidat ne bi bil primeren za to delo.

Okrepiti želijo tudi delo organov pregona in sodišč na področju bančne kriminalitete, saj se mora država, kot je dejal Vrtovec, postaviti na stran davkoplačevalcev. "V NSi želimo tako kazensko kot odškodninsko odgovornost," je poudaril.

S predlogom novele zakona o sodiščih bi uvedli nove oddelke na sodiščih, ki bi se ukvarjali zgolj z bančnim kriminalom. Predlagajo tudi spremembe zakona o tožilstvu, s katero bi znotraj specializiranega državnega tožilstva uvedli poseben oddelek za pregon bančne kriminalitete. Predlagajo tudi krepitev tega dela tožilstva.

Poslanci NSi bodo danes te predloge naslovili tudi na pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in ga prosili za sestanek. "V NSi smo pripravljeni tudi kje popustiti, da bodo odgovorni odgovarjali za nastalo bančno luknjo," je dodal Vrtovec.

Horvat je sicer že v ponedeljek premierju Miru Cerarju postavbil poslansko vprašanje glede pregona bančne kriminalitete. Cerar mu je odgovoril, da se je vlada odločno lotila ne le preiskave bančne luknje, pač pa tudi ukrepov, ki bodo preprečili, da v prihodnje ne bo več prihajalo do zlorab davkoplačevalskega denarja.