c S

Klemenčič z evropsko komisarko Jourevo tudi o Evropskem javnem tožilstvu

16.11.2016 07:53 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Pravosodni minister Goran Klemenčič se je danes sestal z evropsko komisarko za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vero Jourovo, s katero sta govorila o pravosodnih reformah v Sloveniji, pa tudi ustanovitvi Evropskega javnega tožilstva (EPPO), ki velja za eno izmed njenih prednostnih nalog.

Klemenčič je komisarki predstavil nekatere zakonske predloge, predvsem spremembe zakona o kazenskem postopku, ki bodo pospešili predkazenske postopke in izboljšali delovanje pravne države v Sloveniji, so sporočili s pravosodnega ministrstva. Komisarka je reforme v Sloveniji pozdravila.

Jourova je glede vzpostavitve urada evropskega javnega tožilstva izrazila prepričanje, da bo to pomagalo izboljšati in preseči ovire pri sodelovanju tožilcev pri pregonu kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU ter velikih čezmejnih goljufij z davkom na dodano vrednost.

Kot je dejala, slovenski pravosodni organi in organi kazenskega pregona dobro opravljajo svoje delo, kadar pa gre za čezmejni kriminal, je potrebno združiti moči in poiskati evropsko rešitev.

V okviru obiska se je komisarka srečala tudi z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman, generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem ter člani parlamentarnih odborov za zadeve EU ter pravosodje.

Uredba o ustanovitvi Evropskega javnega tožilstva je trenutno v zadnji fazi na Svetu EU, slovaško predsedstvo pa si prizadeva, da bi z državami članicami EU do konca letošnjega leta doseglo politični dogovor, ki bi omogočil uradno sprejetje uredbe v prvi polovici naslednjega leta. Evropsko javno tožilstvo bi tako lahko začelo izvajati vse svoje naloge leta 2019, so sporočili iz Bruslja.