c S

V sodniškem društvu zaskrbljeni nad odločitvijo komisije DZ glede imenovanja Karakaša

15.11.2016 17:13 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so izrazili zaskrbljenost ob odločitvi mandatno-volilne komisije DZ, ki je zavrnila predlog Sodnega sveta za izvolitev Aleksandra Karakaša za vrhovnega sodnika. Primer po njihovem kaže na neustreznost pravne ureditve v zvezi z načinom imenovanja oz. izvolitve sodnikov ter napredovanja na mesto vrhovnega sodnika.

Odločitev je poleg tega "neposredna grožnja sodnikom, da morajo odločati politično všečno, sicer jim bo onemogočeno napredovanje", so opozorili v sodniškem društvu. S tem se po njihovem mnenju tudi grobo posega v ustavni načeli neodvisnosti sodstva in delitve oblasti.

Pravica vsakega državljana, ki se znajde v sodnih postopkih, je namreč, da o njegovi zadevi odloča neodvisen sodnik. "Sodnik je (funkcionalno) neodvisen le, če lahko prosto presoja in odloča tudi nasprotno od tistega, kar menijo drugi sodniki ali politiki," so dodali.

Mandatno-volilna komisija je v četrtek nadaljevala oktobra začeto obravnavo predloga Sodnega sveta za imenovanje Karakaša za vrhovnega sodnika. Člani komisije so med obravnavo seznanili z dopisom Odbora 2015, v katerem je ta DZ opozoril na neprimernost kandidata, ker da je kot predsednik senata pritožbenega sodišča v zadevi Franc Kangler storil hujše kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Člani komisije so menili, da je treba izključiti vsakršen dvom o primernosti kandidata, zato je komisija Sodni svet pozvala k opredelitvi do navedb. Sodni svet je slednje storil, a so člani komisije menili, da na očitke ni odgovoril vsebinsko.

Do odločitve komisije DZ sta bila v zadnjih dneh kritična tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in predsednik Sodnega sveta Marko Novak.