c S

Predlog MVK za zavrnitev imenovanja Karakaša za vrhovnega sodnika razburil Sodni svet

14.11.2016 08:01 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Predsednik Sodnega sveta Marko Novak je četrtkov predlog mandatno-volilne komisije DZ, naj DZ ne podpre predloga za imenovanje Aleksandra Karakaša na mesto vrhovnega sodnika, danes označil za nesprejemljiv. Po njegovem mnenju je grobo poseženo v ustavno načelo neodvisnosti sodstva in ustavno načelo pravne države ter se nakazuje ustavna kriza.

Mandatno-volilna komisija (MVK) je v četrtek nadaljevala oktobra začeto obravnavo predloga Sodnega sveta za imenovanje Karakaša za vrhovnega sodnika.

Člani komisije so se tekom obravnave seznanili z dopisom Odbora 2015, ki ga je kot dodatno gradivo k obravnavi te točke posredovala SDS. Odbor v dopisu DZ opozarja na neprimernost kandidata za imenovanje na mesto vrhovnega sodnika ter ob tem navaja, da je kot predsednik senata pritožbenega sodišča v zadevi Franc Kangler storil hujše kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Člani komisije so menili, da je treba izključiti vsakršen dvom o primernosti kandidata, zato je MVK Sodni svet pozvala k opredelitvi do navedb v omenjenem dopisu, izhaja iz poročila MVK, objavljenega na spletni strani DZ.

Sodni svet je v odgovoru opozoril, da odločanje poslancev o imenovanju sodnikov na najvišja sodniška mesta ne sme temeljiti na njihovi oceni o ustreznosti kandidatovih odločitev v konkretnih zadevah.

Člani komisije pa so menili, da Sodni svet na očitke ni odgovoril vsebinsko, pač le s splošnim stališčem in napotilom DZ, da mora pri odločanju o izvolitvi in imenovanju sodnikov spoštovati temeljna pravna načela in delitev oblasti. Od Sodnega sveta so pričakovali argumente, ki bi jih prepričali, da gre za sodnika, ki svojo funkcijo opravlja pošteno, v skladu z ustavo in zakoni.

Ker tega po njihovem mnenju Sodni svet ni storil, so člani komisije menili, da nimajo zadostnih informacij o predlaganem kandidatu, vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je ob tem napovedala, da bodo člani njihove poslanske skupine glasovali vsak po svoji vesti.

Predlog sklepa o imenovanju Karakaša je podprl le eden član komisije, 12 jih je bilo proti, je navedeno v poročilu. Komisija državnemu zboru, ki bo o tem odločal prihodnji teden v sklopu mandatno-volilnih zadev, predlaga, naj predloga za imenovanje ne sprejme.

Po mnenju predsednika Sodnega sveta Novaka pa je popolnoma nesprejemljivo, da je zaradi odločitve v konkretni kazenski zadevi komisija zavrnila kandidata, ki ga je v imenovanje predlagal Sodni svet. Takšna odločitev je po njegovem mnenju neposredna grožnja sodnikom, da morajo odločati politično všečno, saj jim bo sicer napredovanje onemogočeno.