c S

Za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov 23 kandidatov

11.11.2016 15:50 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov so prejeli 23 prijav, so sporočili iz predsednikovega urada.

Za mesto ustavnega sodnika se potegujejo izredni profesor na katedri za ustavno pravo ljubljanske pravne fakultete Matej Accetto, član pravne službe Evropskega parlamenta Andrej Auersperger Matić, podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto, ki jo na ta položaj predlaga vrhovno sodišče, dekan ljubljanske fakultete za družbene vede ter nekdanji minister za pravosodje Rado Bohinc, vodja zunanjega oddelka državnega pravobranilstva v Celju Martina Bukovec, odvetnik iz Zreč Marko Cuk ter vrhovni sodnik Mile Dolenc.

Poleg tega so se na predsednikov poziv javili še predavatelj na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici ter gostujoči predavatelj na ameriški univerzi Berkeley Anže Erbežnik, ki se je prijavil že na prejšnji poziv, vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc ter višji sodnik v oddelku za varstvo ustavnih pravic upravnega sodišča Damjan Gantar, ki se je prijavil že na prejšnji razpis.

Med prijavljenimi je tudi pravnik ter predavatelj prava in etike na univerzi na Harvardu Klemen Jaklič, redni profesor na katedri za kazensko pravo ljubljanske pravne fakultete Vid Jakulin, izredni profesor na katedri za management in organizacijo ljubljanske ekonomske fakultete Branko Korže, višji državni tožilec Jože Kozina, Petra Mahnič in izredni profesor na koprski fakulteti za management ter na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici Matjaž Nahtigal.

Na poziv so se javili tudi odvetnik Bojan Pečenko, pravnik Boštjan Pintar, ki se je v preteklosti že prijavil na razpis za ustavnega sodnika, Rok Svetlič iz Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, redna profesorica na katedri za kazensko pravo ljubljanske pravne fakultete Katja Šugman Stubbs, svetovalka na ustavnem sodišču Renata Zagradišnik, programski direktor podiplomskega študija človekovih pravic in demokratizacije na European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation Andraž Zidar ter redni profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede Mitja Žagar.

Predsednik republike Borut Pahor bo skrbno preučil prispele kandidature in se o njih, predvidoma večkrat, posvetoval z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje podpore kandidatom, ki ustrezajo visokim strokovnim kriterijem, so zapisali v predsednikovem uradu.

Kot poudarjajo, ustava in zakon predsedniku republike ne predpisujeta rokov za oblikovanje predloga za položaj ustavnih sodnikov. Si bo pa predsednik republike prizadeval, da bi po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin do odločitev prišlo v razumnem času.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitve o predlogu kandidatov za ustavne sodnike in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena ločena javna predstavitev štirih predlaganih kandidatov, so še pojasnili v Pahorjevem uradu.

Štirim ustavnim sodnikom, Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju, Janu Zobcu ter Ernestu Petriču, se prihodnje leto izteče mandat, Pogačarjevi, Deisingerju ter Zobcu marca, Petriču pa aprila.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Po zakonu lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavnega sodnika na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.