c S
Sodišče dva meseca po izreku spisalo in odposlalo sodbo v zadevi Istrabenz 10.11.2016 14:43 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek, dva meseca po izreku, spisalo in strankam v postopku odposlalo sodbo v zadevi Istrabenz, v kateri je bil v ponovljenem postopku med drugimi znova obsojen nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar. Rok za pritožbo je 15 dni od datuma vročitve, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Bavčar je že ob izreku sodbe napovedal pritožbo, medtem pa je Bavčarjev odvetnik Janez Koščak danes za STA dejal, da "zadeve do nadaljnjega ne komentira". Na specializiranem tožilstvu pa so za STA pojasnili, da so sodbo prejeli v ponedeljek in je še "v fazi proučevanja".

Bavčar in brata Sušinski so bili tudi v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz, ki se je končalo 5. septembra, obsojeni. Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Bavčar je bil sicer obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

V medijih se je kmalu po sodbi sicer pojavil posnetek Bavčarja med igranjem košarke, kar je sprožilo nekatera vprašanja, saj Bavčar po prvi sodbi zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic ni mogel na prestajanje kazni zaradi hudih zdravstvenih težav. Prva sodba je bila razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje, Bavčarja pa je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo še v drugo.

Zadeva Istrabenz zastara prihodnje leto junija in do takrat mora biti zadeva pravnomočna. Pravosodni minister Goran Klemenčič je po objavi posnetka napovedal, da bodo ob morebitnem zastaranju zadeve Istrabenz letele glave, kar je sprožilo burne reakcije v sodstvu, ki je besede videlo kot pritisk ne le na sodno vejo oblasti, ampak na konkretno sodnico.

Sojenje v omenjeni zadevi je vrtelo okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.