c S

Koalicija za umik zakona o ukrepih na področju plač iz parlamentarnega postopka

10.11.2016 12:37 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Minister Boris Koprivnikar in koalicijski člani odbora DZ za notranje zadeve so se dogovorili, da bodo na seji odbora podprli predlog vlade za umik predloga zakona o ukrepih v javnem sektorju iz parlamentarnega postopka, so potrdili v koaliciji. Predlog naj bi vrnili na vlado, želijo pa, da se nadaljujejo pogajanja z javnim sektorjem.

Za zdaj torej kaže, da DZ prihodnji teden na seji, na kateri kateri bo obravnaval proračun za prihodnji dve leti in spremljajoče zakone, ne bo obravnaval predloga zakona o ukrepih na področju plač v prihodnjem letu. Tako je bilo sicer predvideno. Nov predlog zakona je pričakovati decembra.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je možnost umika predloga zakona iz postopka v DZ navedel že pred usklajevanjem s koalicijo v DZ. Vlada se je namreč zavezala, da bo poslance obvestila, da pogoji za nadaljnjo obravnavo zakona niso izpolnjeni, če s sindikati javnega sektorja ne bodo dosegli dogovora.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po srečanju koalicije, ki je pred sejo vlade razpravljala zlasti o neuspešnih pogajanjih, napovedala iskanje rešitve, ki bo omogočala neproblematično nadaljevanje proračunskega postopka v DZ.

"Z vidika nemotenega delovanja države je ključnega pomena, da je proračun za leto 2017 in zaradi zakonskih zavez tudi za 2018 pripravljen in se postopek sprejemanja nadaljuje," je poudarila. Po njenih besedah je tudi pomembno, da sprejmejo ustrezen socialni dogovor, procesa pa je treba voditi vzporedno in ju končati tako, da bodo z začetkom prihodnjega leta izpolnjena vsa zakonska določila.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pojasnil, da je pričakovati vrnitev predloga zakona na vlado, a da mora biti v vsakem primeru sprejet decembra. Interes koalicije je, da bi ga sprejeli v skladu s sporazumom, sicer pa bosta morala vlada in DZ sprejeti ukrepe, "ki niso tako priljubljeni, kot bi si želeli".

Po predlogu zakona tudi v prihodnjem letu zaposlenim v javnem sektorju ne bi pripadel del plače za redno delovno uspešnost, ostale bi omejitve pri delovni uspešnosti iz povečanega obsega dela. Tudi v letu 2017 ne bi bilo uskladitve plač. Izplačilo napredovanj bi zamaknili v december. Nekoliko višji kot letos bi bil le regres.

Koalicija je danes razpravljala tudi o stavki zdravnikov. Informacije sta koalicijskim partnerjem dala minister Koprivnikar in vladna pogajalka v pogovorih z zdravniškim sindikatom Fides ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je povedala Kustec Lipicerjeva. Po njenih besedah si enotno želijo nadaljevanja pogajanj in iskanja skupnih rešitev.

O morebitni zamenjavi vladnih pogajalcev, Koprivnikarja in Kolar Celarčeve, se danes niso pogovarjali. Kot je dejala Kustec Lipicerjeva, se oba z mandatom vlade pogajata od začetka in bi bila njuna zamenjava neodgovorna. Sodeč po njunem poročanju, predlogih, alternativah in po besedah Kustec Lipicerjeve globoki predanosti sama nima dvomov o tem, da ministra pogajalske funkcije ne bi nadaljevala.

Jurša ugotavlja, da gre za naporna pogajanja, ki imajo še druge posledice in jih enostransko ni možno zaključiti, pač pa z dogovori.

Koalicija se je danes po besedah Jurše uskladila še o dopolnilu k predlogu zakona o izvrševanju proračuna, s katerim bodo za pokojnine zagotovili toliko sredstev, kolikor jih je na voljo, da še zadostijo ustavnim pravilom. Z dopolnilom predlagajo, da se bodo pokojnine usklajevale več, kot za prej s koalicijskim dogovorom predviden en odstotek. Kot so pojasnili v DeSUS, bo to vladno dopolnilo.