c S
Danes se izteka rok za predlaganje kandidatov za štiri ustavne sodnike 10.11.2016 10:49 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Danes se izteče rok za prijavo na poziv za vložitev kandidatur za štiri ustavne sodnike. Predsednik republike Borut Pahor je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov objavil 23. septembra. Marca prihodnje leto se namreč izteče mandat ustavnim sodnikom Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju, Janu Zobcu in Ernestu Petriču.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej morajo biti priloženi pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Do prihodnjega leta se bo sestava ustavnega sodišča korenito spremenila, mandat namreč letos je oz. še bo potekel dvema ustavnima sodnikoma - oktobra prejšnjemu predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču, še ta mesec pa ustavni sodnici Marti Klampfer. Državni zbor je za nova ustavna sodnika 12. julija letos imenoval Špelco Mežnar in Marka Šorlija.

Marca prihodnje leto se devetletni mandat izteče še Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila še Ernestu Petriču.

Po zakonu o ustavnem sodišču lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavnega sodnika na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Kdo vse bo med prijavljenimi kandidati za mesto ustavnega sodnika, še ni jasno, znano je le, da bo med njimi podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto, ki jo na ta položaj predlaga vrhovno sodišče.

Ob izteku mandata Mozetiča so ustavni sodniki izbrali tudi novo predsednico sodišča, in sicer so izvolili Jadranko Sovdat, za podpredsednico pa Etelko Korpič-Horvat. Sovdatova je bila pred tem podpredsednica sodišča. Obe sta funkcijo nastopili 31. oktobra.