c S

Vrhovno sodišče bo začasno vodila Nina Betetto

09.11.2016 08:10 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Vrhovni sodniki so danes na občni seji sklenili, da bo vsa predsedniška pooblastila za vodenje sodišča do izvolitve novega predsednika kot podpredsednica prevzela sodnica Nina Betetto, so sporočili iz vrhovnega sodišča. Predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši namreč konec tega meseca poteče mandat.

Na občni seji o predlogu za imenovanje začasne predsednice niso odločali, saj so sklenili, da za to ni potrebe. Dodatno so soglasno podprli predlog, da vrhovno sodišče predlaga Betettovo za ustavno sodnico, so še sporočili.

V ponedeljek ob polnoči se je iztekel že tretji razpis za prvega moža vrhovnega sodišča. Prva dva razpisa sta bila namreč zaradi različnih razlogov neuspešna. Prvi razpis za predsednika vrhovnega sodišča je Sodni svet objavil aprila. Ker se na razpis ni prijavil nihče, ga je Sodni svet ponovil maja, nanj pa sta se prijavila vrhovna sodnika Vladimir Horvat in Rudi Štravs.

Sodni svet pri podaji mnenja ni podprl nobenega od njiju, občna seja vrhovnih sodnikov pa je izrazila podporo Štravsu. Slednje je pravosodni minister Goran Klemenčič označil kot neenotnost stroke, zaradi česar je postopek ustavil, Sodni svet pa pozval, naj razpis ponovi.

Predsednik Sodnega sveta Marko Novak je v začetku oktobra za Delo dejal, da iščejo "človeka z vizijo", ki ne bo usmerjen zgolj v delo vrhovnega sodišča. Novak je sicer pojasnil, da bi določeno prednost pri izbiri imel kandidat s predsedniškimi izkušnjami na nižjih instancah.

Na tretji razpis sta se sicer prijavila vrhovni sodnik Damijan Florjančič ter ponovno vrhovni sodnik svetnik Štravs.