c S
V Belgiji dosegli dogovor o Ceti 27.10.2016 15:22 Bruselj, 27. oktobra (STA) - V Belgiji je bil danes dosežen dogovor, ki bo omogočil podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), je po srečanju s predstavniki regij sporočil belgijski premier Charles Michel. Dogovor so že posredovali veleposlanikom članic EU, do petka opolnoči pa morajo soglasje k dogovoru podati tudi regionalni belgijski parlamenti.

"Dosegli smo dogovor," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Michel po maratonskih pogajanjih s predstavniki zvezne vlade ter regionalnih oblasti in skupnosti, ki so blokirale sklenitev sporazuma.

Zaradi tega je bil odpovedan tudi za danes predvideni vrh EU-Kanada, saj je kanadska delegacija zaradi zastoja v pogovorih belgijskih strani glede trgovinskega sporazuma v sredo zvečer po krajevnem času odpovedala udeležbo na vrhu v Bruslju. Kanada je sicer še naprej pripravljena podpisati Ceto, ko bo EU na to pripravljena, so navedli.

Belgijski premier pa je danes še dodal, da bo trgovinski sporazum med EU in Kanado sedaj lahko kmalu podpisan. Belgija je namreč edina od 28 držav članic EU, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj zvezna vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti.

Informacij o tem, kdaj bosta EU in Kanada podpisali trgovinski sporazum, ki bo po navedbah zagovornikov povečal gospodarsko rast in prispeval k ustvarjanju novih delovnih mest, še ni.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se morajo veleposlaniki v Bruslju najprej posvetovati s svojimi državami, v najhitrejšem primeru pa bi lahko bil celoten postopek končan v nekaj urah, so pojasnili predstavniki unije.

Kompromisni dogovor Belgijcev morajo pred podpisom sporazuma namreč najprej potrditi še članice EU in predstavniki Kanade. Do petka opolnoči pa morajo zeleno luč prižgati še belgijski regionalni parlamenti.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozdravil po njegovem mnenju "dobre novice" iz Belgije, ob tem pa dodal, da morajo biti odstranjene vse ovire za podpis sporazuma, preden bo kontaktiral kanadskega premierja Justina Trudeauja. Po poročanju AFP, ki se sklicuje na anonimni vir znotraj EU, bi Tusk Trudeauja lahko poklical v soboto, da bi govorila o nadaljnjih ukrepih, med njimi morda tudi o podpisu.

Med glavnimi nasprotniki podpisa Cete so bili Valonci, predsednik valonske vlade Paul Magnette pa je danes dejal, da so "končno dosegli dogovor med Belgijci, ki bo sedaj posredovan evropskim institucijam in evropskim partnerjem". "Valonija je izredno srečna, da so bile naše zahteve upoštevane," je dejal.

Belgijska televizijska postaja RTBF je danes na spletu objavila dokument z večdnevnih pogajanj med belgijsko vlado, predstavniki lokalnih oblasti in Evropsko komisijo. V njem je po navedbah AFP med drugim mogoče najti tudi namig, da bo Belgija na Sodišču EU pridobila dodatno izvedensko mnenje glede združljivosti v Ceti načrtovanega arbitražnega sodišča s pravom EU.

Predstavniki Valonije, regije s 3,5 milijona prebivalci, so v pogajanjih zahtevali zagotovila, da Ceta ne bo prizadela lokalnih kmetov in ne bo škodila drugim interesom regije.

Magnette je še posebej kritiziral dele sporazuma, ki so po njegovih besedah tujim vlagateljem omogočali, da bi lokalne oblasti lahko prisilili v spremembe zakonodaje, ki niso v skladu z željami in interesi lokalnega prebivalstva.