c S
Vrha EU-Kanada danes ne bo 27.10.2016 11:13 Montreal/Bruselj, 27. oktobra (STA) - Za danes predvidenega vrha EU-Kanada ne bo. Kanadska delegacija je namreč zaradi zastoja v pogovorih belgijskih strani glede trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) v sredo zvečer po krajevnem času odpovedala udeležbo na vrhu v Bruslju. Kanada je še naprej pripravljena podpisati Ceto, ko bo EU na to pripravljena, so še sporočili.

Kanadska delegacija je udeležbo na vrhu, na katerem naj bi med drugim slovesno podpisali sporazum Ceta, odpovedala, potem ko v pogovorih med predstavniki belgijskih zveznih in regionalnih oblasti glede sporazuma še ni prišlo do dogovora.

"Ker vse države članice EU niso pripravljene podpisati Cete, se vrh EU-Kanada danes ne bo začel, kot je bilo načrtovano. Kanada je še naprej pripravljena podpisati sporazum, ko bo Evropa pripravljena," je danes sporočil neimenovani predstavnik EU.

Tudi kanadska vlada je kljub odpovedi poti v Bruselj še vedno zainteresirana za podpis sporazuma. "Kanada je še naprej pripravljena podpisati ta pomemben sporazum, ko bo na to pripravljena Evropa," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal Alex Lawrence, tiskovni predstavnik kanadske ministrice za trgovino Chrystie Freeland.

V Belgiji zadnje dni potekajo intenzivni pogovori med predstavniki zvezne vlade ter regionalnih oblasti in skupnosti, da bi dosegli dogovor glede skupnega stališča Belgije do podpisa sporazuma Ceta.

Belgija je namreč edina od 28 držav članic EU, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj zvezna vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti.

Pogovori naj bi se danes ob 10. uri nadaljevali, je v sredo napovedal belgijski zunanji minister Didier Reynders. Strani morajo razrešiti še nekatera tehnična vprašanja, je ob koncu pogovorov v sredo zvečer povedal predsednik francosko govoreče skupnosti Rudy Demotte.

Ko in če bodo belgijski politiki dosegli soglasje, morajo dokumentacijo poslati v pregled veleposlanikom vseh 28 držav članic EU, nato pa jo bodo najverjetneje vrnili valonskemu parlamentu in drugim belgijskim institucijam. Reynders je izrazil pričakovanje, da bodo dokumentacijo veleposlanikom EU poslali okoli 11. ure.

"Obžalujemo odpoved vrha, a bi ga bilo nemogoče izpeljati danes," je dejal predsednik valonske vlade Paul Magnette. Valonci so med glavnimi nasprotniki podpisa Cete, dokler se ne razrešijo nekateri pomisleki glede zaščite potrošnikov in javnih storitev.

Vodja nemško govoreče skupnosti v Belgiji Oliver Paasch pa je menil, da sporazuma Ceta ne bi mogli podpisati niti v petek, četudi bi v Belgiji dosegli dogovor, ki bi ga nato poslali v potrditev ostalim 27 članicam EU.

Odpoved vrha EU in Kanade zaradi nezmožnosti osemindvajseterice, da podpiše Ceto, mnogi ocenjujejo kot veliko blamažo za unijo. V izjavah visokih predstavnikov EU je bilo v preteklih tednih slišati opozorila, da če EU ni sposobna podpisati sporazuma s Kanado, ki je blizu evropskim vrednotam, potem bo v očeh preostalega sveta veljala za nezanesljivega partnerja.

Nov datum vrha EU in Kanade za zdaj še ni bil določen. Najprej je treba počakati, da bo EU sposobna podpisati sporazum, je poročala francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovani vir pri EU.