c S

Delovna mesta in varnost v ospredju delovnega programa Evropske komisije za 2017

26.10.2016 07:57 Strasbourg/Bruselj, 25. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes predstavila delovni program za prihodnje leto, ki obsega 21 ključnih pobud za uresničitev desetih prednostnih nalog. Med glavnimi nalogami, ki si jih je v svojih političnih usmeritvah zadala komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, ostajajo delovna mesta in rast, pa tudi varnost in zaščita državljanov.

"Gremo skupaj naprej in uresničimo dogovorjeno," je dejal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je na novinarski konferenci v Strasbourgu predstavil delovni program komisije za leto 2017.

Ta temelji na načrtih in pobudah, ki jih je v veliki meri že v svojem govoru o stanju v EU septembra predstavil Juncker.

Glavne pobude se nanašajo na boj proti brezposelnosti mladih in steber socialnih pravic, nadalje na energetsko unijo z okolju prijaznim prometom, uresničitev strategije za enoten digitalni trg in strategije za unijo kapitalskih trgov, na krepitev gospodarske in denarne unije ter na vesoljsko strategijo.

Na področju zunanjih odnosov se bo Junckerjeva komisija zavzemala za uresničitev akcijskega načrta evropske obrambe, globalne strategije EU ter strategije za Sirijo in za sodelovanje med EU in Afriko. Na varnostnem področju pa si bo komisija prizadevala za boj proti terorizmu in za učinkovito varnostno unijo. Omenja tudi evropsko agendo o migracijah.

"Osredotočamo se na stvari, ki so pomembne, na konkretne akcije, ki izboljšujejo življenje ljudi," je dejal Juncker.

V luči 60. obletnice rimske pogodbe marca prihodnje leto se moramo poenotiti okoli pozitivne agende. To vsebuje tudi delovni program Evropske komisije, je še dejal.

Timmermans pa je menil, da je treba v teh časih polnih izzivov tesneje sodelovati in prispevati k temu, da "zaščitimo državljane Evrope, jih opolnomočimo in branimo".

Evropska komisija vsako leto sprejme program dela, ki vsebuje seznam ukrepov, ki jih bo sprejela in izvajala v naslednjih dvanajstih mesecih. Junckerjeva komisija je petletni mandat nastopila novembra 2014.