c S
Na posvetu opozorili na pomembno vlogo notarjev v sodobni družbi 25.10.2016 16:12 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Notarji so ob evropskem dnevu civilnega pravosodja opozorili na njihovo vse pomembnejšo vlogo v sodobni družbi pri uresničevanju pravic posameznikov v civilnem pravu, ki bi moralo biti dostopno vsem državljanom. Na posvetu so se strinjali, da je zaradi notarjev večja pravna varnost in da igrajo pomembno vlogo pri izvensodnem reševanju sporov.

Kot je na začetku posveta v državnem svetu ob današnjem evropskem dnevu civilnega pravosodja oziroma civilnega prava dejala predsednica Notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj, je prispevek notariata k večji pravni varnosti nesporen, notarji pa s sklepanjem pravnih poslov preprečujejo nejasnosti, ki bi povzročile spore med udeleženci.

"Vlogo pravnega svetovalca opravlja notar v svoji celotni dejavnosti, od potrjevanja dejstev, overjanja podpisov, do sklepanja in potrjevanja pravnih poslov v obliki javnih notarskih listin. Glavna naloga notariata je torej zakonsko določen nadzor učinkovanja pravnih poslov med posamezniki, notarji zagotavljamo pravno varnost v zasebnih razmerjih, hkrati pa izpolnjujemo tudi javni interes," je povedala Kraljeva.

Kot je še pojasnila, "notar s svojim delom utrjuje varnost pravnega prometa, pri čemer mora ostati samostojen, neodvisen in nepristranski". Kot je dejala poznavalka s področja civilnega prava, dolgoletna sodnica in predavateljica s pravne fakultete v Mariboru Vesna Rijavec, so notarji "vratarji oziroma čuvaji v mnogih gospodarstvih in so trdna podlaga trgu". Upoštevati morajo stroga etična merila, delovati transparentno, z neposredno in skupno odgovornostjo, je pojasnila.

Notarji kot zaupanja vredne osebe lahko nastopajo tudi v vlogi mediatorja in tako prispevajo k izvensodnemu reševanju sporov, je izpostavila Evelin Pristavec Tratar z direktorata za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje. To je pristojnost, ki je v Sloveniji premalo prepoznana, je prepričan generalni državni pravobranilec Jurij Groznik, ki je dodal, da lahko notar kot mediator izven sodišč reši več odprtih vprašanj.

Tudi nemški notarji imajo javno nepristransko funkcijo, ki delujejo neodvisno, je dejal predsednik Notarske zbornice Nemčije Jens Bormann. Nepristranski način delovanja pa je možen le, če obstajajo pravila, ki zagotavljajo poštene in transparentne postopke, je še izpostavil in dodal, da morajo notarji delovati proaktivno in biti odprti za nove razvojne možnosti. "V svoje postopke moramo vgrajevati novosti in se prilagajati razvijajočemu se svetu," je razložil.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da je zaupanje ljudi v delo notarjev veliko, poznavanje možnosti, kaj lahko še storijo, pa premajhno. "Notariat je v zadnjem času pri mnogih ljudeh še neznanka," je prepričana. Dotaknila se je tudi problematike odkritih nerazglašenih oporok, o kateri je prejšnji teden razpravljal odbor DZ za pravosodje, saj po njenih besedah v takšnih primerih ljudje izgubijo zaupanje v notarje.

"Pravosodje je pomemben steber državnosti in tudi suverenosti," je dejal predsednik odbora DZ za pravosodje Jan Škoberne in spomnil, da je danes tudi državni praznik suverenosti. Notarsko zbornico Slovenije je pozval, naj se aktivno vključi v obravnavo družinskega zakonika, problematiko založenih oporok in gradbene zakonodaje.

Kot je pojasnila Kraljeva, bodo danes popoldne notarji na Prešernovem trgu v Ljubljani na stojnici obiskovalcem na poljuden način predstavljali svoje storitve, vabijo pa tudi na dan odprtih vrat, ki bo po notarskih pisarnah potekal na dan pravosodja, 4. novembra.