c S

Odvetnik Cugmas: Potrjeno je tisto, kar je bistveno

20.10.2016 07:28 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Odvetnik babice dečkov Velimir Cugmas je po razglasitvi sodbe na vrhovnem sodišču v zvezi z oddajo dečkov v rejništvo dejal, da je potrjeno tisto, kar je bistveno, in sicer da je babici kršena ustavna pravica do doma in pravica do zasebnosti. Sodišču pa zameri, da ni reševalo predhodnega vprašanja. Napovedal je pritožbo oz. revizijo.

Vrhovno sodišče je v današnji javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo Velenje (CSD) in zastopnika babice dečkov iz Velenja na odločitev Upravnega sodišča v Mariboru navedlo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca 30. marca letos nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta dečka živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Sodišče je sklenilo tudi, da otroka za zdaj ostajata pri rejnikih.

"Nedvoumno je, da je babici prekršena človekova ustavna pravica do doma in pravica do zasebnosti. Slednje je bistvo vseh prizadevanj v tem postopku. Tisto, kar ni ugodeno in kar je zamera, je, da si je sodišče pilatovsko umilo roke, saj bi v tem postopku lahko predhodno vprašanje razrešilo samo," je v izjavi po razglasitvi sodbe dejal Cugmas. Predhodno vprašanje je po njegovih pojasnilih to, da bi sodišče lahko odločalo, ali so razmere pri babici in dedku ustrezne za bivanje in razvoj otrok.

Cugmas meni, da bi se otroka morala takoj vrniti k starim staršem. Poudaril je, da stiki niso tisto, kar bi stara starša zadovoljilo, želita si namreč, da sta otroka vseskozi v njuni družini, ne pa da ju "samo enkrat ali dvakrat na mesec vidita za poldrugo uro". Glede odločitve vrhovnega sodišča pa poudarja še, da je s tem, ko je kršena človekova pravica babici, avtomatično kršena tudi pravica vnukoma.

Cugmas je dejal še, da se sodbe vrhovnega sodišča spoštujejo, kar pa ne pomeni, da se ne preizkušajo, zadeva pa lahko pride tudi do evropskega sodišča za človekove pravice. To bi v tem primeru lahko predstavljalo poseben problem, saj je tu že ugotovljena kršitev človekove pravice, le odprave te sodišče ne dopusti. "Odprava te konkretne kršitve pa je, da se otroka nemudoma vrneta v dom starih staršev," je dejal odvetnik.

Glede maja letos vložene tožbe na Upravno sodišče v Mariboru, s katero terja rejništvo babice, pa je povedal, da doslej v zvezi s tem ni bilo še nič odločeno, postopek pa po odvetnikovih besedah "neutemeljeno miruje". Ocenjuje, da so vsi čakali na napotek vrhovnega sodišča, glede na danes predstavljeno obrazložitev odločitve vrhovnega sodišča pa pričakuje, da bo nemudoma razpisana tudi obravnava pred mariborskem sodiščem in da bo vsebinsko odločeno.

Odločitev vrhovnega sodišča so že pozdravili v Gibanju za otroke in družine. "To pomeni, da se morata fantka čim prej vrniti domov k starima staršema. Od socialnih služb in ministrice pričakujemo, da ne bodo izigravali odločitve vrhovnega sodišča in bodo omogočili, da bosta otroka čim prej doma pri starih starših," sta v imenu gibanja zapisala Franci Donko in Metka Zevnik, ki od vpletenih pričakujeta opravičilo in izplačila odškodnin.

Iz Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev pa so sporočili, da zahtevajo takojšnjo vsebinsko odločitev mariborskega upravnega sodišča glede vrnitve dečkov k starim staršem.