c S

Sodnica v zadevi Balkanski bojevnik ovadila pričo zaradi očitkov o korupciji

19.10.2016 11:51 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Priča v zadevi Balkanski Bojevnik Anastazije Martinčić, ki je bil zaslišan v začetku oktobra, je na glavni obravnavi predsednici senata Andreji Sedej Grčar očital, da je dobila 20 milijonov, da bi obtožene oprostila. Zato je sodnica proti njemu sprožila kazenski postopek. Očita mu kaznivo dejanje žaljive obdolžitve.

Hrvat Martinčić zaradi prekupčevanja z drogo že sedem let biva za zidovi zapora Libertad v Urugvaju, a je prestal šele malo več kot polovico kazni - obsojen je bil namreč na 13 let in pol. Na njegovi jahti Maui, zasidrani v bližini urugvajskega Montevidea, so oktobra 2009 odkrili kar 2171 kilogramov kokaina. Martinčić je dragoceni tovor pred tem dvakrat neuspešno poskušal pretovoriti na čezoceansko ladjo Pirgos. Ta naj bi ga odpeljala do Južnoafriške republike, nato pa bi ga z ladjo za prevoz žita dostavili v Evropo. A na srečo jim je načrte prekrižala policija.

Del hudodelske združbe, v kateri je sodeloval Martinčić, naj bi po trditvah tožilstva sestavljali tudi Dragan Tošić, Jakob in Suzana Remškar, Peter Khermayer, Mirzet Lucević, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Valter Abramović in Tadej Poljak, ki jim v okviru Balkanskega bojevnika sodijo na našem sodišču.

Petega oktobra so zato Martinčića zaslišali kot pričo. S sodiščem v Urugvaju so vzpostavili videokonferenčno povezavo, a zaslišanje ni bilo preveč uspešno. Martinčić je namreč vztrajal, da hoče status zaščitene priče. Posredno je med svojim zmedenim govorjenjem obtožene sicer obremenil. Povedal je, da so "krivi in da to ve ves svet" in "imam vse dokaze, o orožju, heroinu, kokainu, tudi umorih, imam letalske vozovnice, podatke o hotelih, imam dokumente tu v roki in dober spomin, samo v zapisnik dajte, da podpišemo dogovor o sodelovanju". Ko mu statusa zaščitene priče niso odobrili, kaj bolj konkretnega ni želel povedal.

Večkrat je ponovil tudi, da je sodnica Sedej Grčarjeva podkupljena, da je "vzela 20 milijonov, ker hoče osvoboditi te ljudi". Na vprašanje tožilke Blanke Žgajnar, kdo naj bi podkupil sodnico, pa je spet izjavil le, da bo vse razložil, ko bo dobil zaščito, še piše Dnevnik.