c S

Jadranka Sovdat na čelo ustavnega sodišča z dolgoletnimi izkušnjami s področja ustavnega prava

18.10.2016 08:10 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Jadranka Sovdat, ki so jo ustavni sodniki danes izvolili za predsednico sodišča, je ustavna sodnica od decembra 2009, dolžnosti podpredsednice pa je prevzela v letu 2013. Je avtorica več znanstvenih monografij s področja ustavnega prava, kot zunanja sodelavka pa sodeluje pri predmetu ustavno procesno pravo na ljubljanski pravni fakulteti.

Sovdatova je na pravni fakulteti v Ljubljani diplomirala leta 1982, po opravljenem strokovnem in pravosodnem izpitu pa se je zaposlila na pravosodnem ministrstvu, kjer je opravljala strokovno delo na področju pravosodja, piše na spletni strani Ustavnega sodišča RS.

Med drugim je soavtorica zakonodaje in zakonodajnih gradiv o odvetništvu, organizaciji sodišč in sodniški službi, državnem tožilstvu in upravnem sporu, ki je nastala v prvih letih po uveljavitvi novega ustavnega reda. V zadnjem letu službe na pravosodnem ministrstvu je tudi vodila sektor za pravosodje, pod okriljem katerega se je tedaj opravljalo tako delo s področja priprave zakonodaje kot tudi delo, povezano s pravosodno upravo in s financiranjem pravosodnih organov.

Leta 1994 je bila imenovana za svetovalko ustavnega sodišča, za tem pa tudi za namestnico generalnega sekretarja ustavnega sodišča.

Z zagovorom magistrske naloge Sodno varstvo volilne pravice pri državnih volitvah je zaključila podiplomski študij ustavnega prava in pridobila naziv magistrice pravnih znanosti. Na ljubljanski pravni fakulteti je pridobila tudi naslov doktorice pravnih znanosti z doktorsko disertacijo Volilni spor, so še zapisali na ustavnem sodišču.

Z referati s področja ustavnega prava je Sovdatova sodelovala na strokovnih pravniških srečanjih in na mednarodnih konferencah. Leta 1993 se je izobraževala v okviru krajšega staža pri francoskem državnem svetu o temi upravnega spora, leta 1998 pa še v okviru krajšega staža pri francoskem ustavnem svetu o temi volilnega spora.

Jadranko Sovdat, ki je zdaj podpredsednica sodišča, so ustavni sodniki na današnji seji izvolili za novo predsednico ustavnega sodišča. Na tem mestu bo 31. oktobra nasledila Miroslava Mozetiča. Mesto podpredsednice ustavnega sodišča bo prevzela Etelka Korpič-Horvat.