c S

Po prepričanju Martinčiča obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik krivi

05.10.2016 16:10 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - V zadevi Balkanski bojevnik je danes preko videokonference iz Urugvaja pričal Anastazij Martinčič, ki je bil v isti zadevi v Južni Ameriki obsojen na 13 in pol leta zapora. Na konkretna vprašanja sodnice in tožilke ni želel odgovarjati, saj ni dobil zagotovila, da zaradi pričanja v Sloveniji ne bo preganjan. Po njegovem so sicer obtoženi krivi.

Martinčič, ki so ga v Urugvaju ujeli na jahti z dvema tonama kokaina, pri čemer naj bi sodelovali tudi nekateri obtoženi iz zadeve Balkanski bojevnik, je že takoj na začetku zaslišanja povedal, da lahko o zadevi govori le, če mu sodišče zagotovi status zaščitene priče oziroma, da zaradi povedanega v Sloveniji ne bo preganjan.

Po njegovih besedah so kazniva dejanja, o katerih naj bi govoril, tesno povezana z nekaterimi drugimi kaznivimi dejanji, zaradi česar se boji, da bo po prihodu v Slovenijo deležen pregona. Eno izmed takih kaznivih dejanj je po njegovih besedah povezano tudi z umorom Miša Vujačića v hotelu Slon leta 2003. Martinčič je sicer Hrvaški in Italijanski državljan, ki pa je pred odhodom v zapor živel v Sloveniji.

Tako sodnica kot tožilka sta mu danes pojasnili, da mu zaradi kaznivega dejanja, zaradi katerega je že bil obsojen, ne morejo ponovno soditi, vendar je odgovore na vprašanja še naprej bolj ali manj zavračal.

V redkih bolj konkretnih odgovorih je povedal, da obtožene v zadevi Balkanski bojevnik pozna, prav tako podrobno ve, katera vsa kazniva dejanja so zagrešili. Po njegovem gre za osebe, "za katere cel svet ve, da so krive", dejal pa je tudi, da po vsem tem, kar so naredili, nihče od njih "ne bi smel biti na svobodi niti en dan".

Pričanje je bilo na trenutke tudi komično, saj je Martinčič sodnici očital, da mu s tem, ko mu ne želi dati imunitete, želi preprečiti pričanje, s tem pa obtožene osvoboditi. Prav tako je sodnici očital, da je koruptivna, zase pa med drugim dejal, da je nekdanji sodelavec Službe državne varnosti in podrobno pozna ozadje celotne zadeve.

Urugvajski dokazi v zadevi Balkanski bojevnik sicer bremenijo osem od 15 slovenskih obtožencev, domnevnih članov mednarodne preprodajalske združbe. Člani skupine so sami v Južni Ameriki kupovali velike količine kokaina in poskrbeli za njegov prevoz v Evropo. S pomočjo manjših ladij naj bi drogo natovorili na čezoceanke, ki so drogo pripeljale do stare celine.