c S

Klemenčičeva retorika v sodstvo vnaša nemir

29.09.2016 09:24 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je v odzivu na torkovo izjavo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bodo ob zastaranju zadeve Istrabenz letele glave, dejal, da ni nobenega razloga za ministrove povišane tone in zaostrovanje retorike, ki v sodstvo vnaša nemir, je danes poročal Dnevnik.

"Če minister želi mojo glavo, mu jo vsak dan dam na pladenj, pa naj poišče drugega predsednika," je dejal Pogačnik. Potrdil je, da zadeva Istrabenz v kateri je bil ponovno obsojen Igor Bavčar, traja dolgo, a hkrati opozoril, da si že dlje časa prizadeva za spremembo zakonodaje v smeri, da bi se vsak sodni postopek končal v enem krogu. Se pravi, da višjestopenjska sodišča zadev ne bi vračala v ponovno odločanje na nižjo stopnjo, pač pa odločala.

O sojenju Bavčarju zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic, zaradi česar je bil Bavčar tudi v drugo obsojen na pet let zaporne kazni, je Pogačnik zatrdil, da bodo na okrožnem sodišču naredili vse, da ne pride do zastaranja, saj si podobno prizadevajo tudi v vseh drugih primerih. Zadeva za Bavčarja zastara junija prihodnje leto, Bavčar pa je že napovedal pritožbo na prvostopenjsko sodbo.

To pomeni, da bi moralo višje sodišče o zadevi pravnomočno odločiti do junija prihodnje leto, zadeva pa je še vedno na okrožnem sodišču, kjer sodbe še niso spisali in je poslali strankam. Zato se Bavčar in njegovi odvetniki nanjo še niso mogli pritožiti. Pogačnik na to odgovarja, da 30-dnevni rok, ki ga določa zakon, še ni potekel. Pogačnik je še dodal, da so sodniki ministrovo izjavo razumeli ne le kot pritisk na sodno vejo oblasti, pač pa tudi kot konkreten pritisk na konkretno sodnico, ki pri zadevi dela.

Na vrhovnem sodišču, ki ga vodi Branko Masleša, ministrove izjave v sredo še niso želeli komentirati, verjamejo pa, da jo bo minister še dodatno pojasnil.

Na pravosodnem ministrstvu v dodatnih pojasnilih Klemenčičeve izjave niso bili konkretni, so pa sporočili, da je minister že večkrat javno dejal, da je zastaranje najslabši možni izid za vsak sodni postopek, še piše Dnevnik.