c S

Če bo primer Bavčar zastaral bodo letele glave

28.09.2016 08:18 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Minister za pravosodje Goran Klemenčič je nocoj za Pop TV komentiral posnetek Igorja Bavčarja, kako igra košarko. Posnetek je sprožil val komentarjev na družbenih omrežjih, glede na to, da Bavčar ni odšel na prestajanje zaporne kazni zaradi hude bolezni. Klemenčič je dejal, da če bo Bavčarjev primer zastaral, bo storil vse, da bodo letele glave.

Klemenčič meni, da je zastaranje kateregakoli sodnega postopka najslabši rezultat. Sam verjame, da do tega v primeru Bavčarja ne bo prišlo, če pa že, pa bo moralo veliko ljudi odgovarjati, je poudaril. Dodal je, da bo prvi, ki bo zahteval odgovore. Poudaril je tudi, da s prstom ne želi kazati na sodnico, ki tri tedne piše sicer kompleksno sodbo.

Bavčar je bil v začetku septembra v zadevi Istrabenz v ponovljenem sojenju obsojen na pet let zapora, in sicer zaradi pranja denarja. Sodba še ni pravnomočna, Bavčar pa je že napovedal pritožbo na višje sodišče. Do zastaranja naj bi bilo sicer manj kot leto dni.

V prvem sojenju je bil Bavčar obsojen na sedem let zapora, a je to sodbo vrhovno sodišče lani jeseni razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Bavčar pa se je vmes odhodu na prestajanje zaporne kazni izognil zaradi zdravstvenih razlogov.

Lani januarja je njegova zdravnica Metka Zorc dejala, da je Bavčar na smrt bolan in da bi bil odhod v zapor lahko zanj usoden. Zato je posnetek Bavčarja, ki igra košarko, povzročil dvome o njegovi hudi bolezni.

Danica Rotar Pavlič iz Odbora za pravno etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije je za POP TV sicer opozorila, da je izdaja lažnih zdravniških spričeval kaznivo dejanje.