c S

Poslanci podprli mehkejša priporočila vladi o TTIP in Ceti

22.09.2016 08:08 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Poslanci so z 49 glasovi za in enim proti izglasovali priporočila vladi v zvezi s trgovinsko-investicijskima sporazumoma med EU in ZDA (TTIP) ter Kanado (Ceta). Ta med drugim določajo, da naj bi stališče do sklepov Sveta EU za podpis, za začasno uporabo in za sklenitev sporazumov TTIP in Ceta sprejel DZ.

Vlada naj bi se v skladu s priporočili na ravni EU še naprej zavzemala za večjo transparentnost pogajanj in postopkov sprejemanja sporazumov, pred morebitno ratifikacijo pa bi morali po potrebi pripraviti študije, vezane konkretno na Slovenijo, o pričakovanih učinkih. Poslanci vladi tudi priporočajo, naj zastopa stališče o začasni uporabi sporazuma, ki bo omejena na tiste določbe, ki so tradicionalno in nedvomno v izključni pristojnosti EU.

Prav tako naj bi vlada Sodišče EU zaprosila za mnenje o skladnosti sporazumov, ki vsebujejo sistem ICS, s temeljnimi evropskimi pogodbami, ter naj bi na ravni EU zastopala stališče, da je za preučitev in odločitev o Ceti državam članicam treba zagotoviti dovolj časa.

Poslanci so tako potrdili priporočila, kot jih je sprejel parlamentarni odbor za gospodarstvo in ki so od prvotnega predloga ZL precej mehkejša.

Kot je v imenu ZL poudaril Matej T. Vatovec, so želeli s priporočili doseči, da bi vlada zaščitila interese Slovenije in njenih prebivalcev. Želeli so bolj odločno držo in večjo transparentnost.

Vendar pa je po amandmajih, ki so jih v predlog na seji odbora za gospodarstvo vnesli koalicijski poslanci, to sporočilo "povsem razvodenelo", je menil. "Priporočil v takšni obliki nima smisla sprejemati, saj so bolj konservativna od tega, kar vlada že zastopa v Bruslju," se je strinjal poslanec ZL Miha Kordiš.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Eva Štravs Podlogar je sicer pojasnila, da naj bi končne verzije sklepov o podpisu, o začasni uporabi in o ratifikaciji Cete dobili šele neformalnem zasedanju trgovinskih ministrov v Bratislavi. V teh dneh je bil sicer dokončan slovenski prevod Cete, v DZ je bil posredovan danes.

V večini strank so se medtem zavzeli za previdnost pri oblikovanju in sprejemanju sporazumov, opozorili so tudi, da za preučitev besedila 1600 strani dolge Cete, ki jo želi Bruselj podpisati 28. oktobra, evropske države potrebujejo dovolj časa. "Vztrajali bomo, da se suverenost države in ljudi določa v tem DZ," je poudaril Jan Škoberne iz SD. Bojan Kranjc iz SMC pa je povedal, da podpora največje koalicijske stranke sporazumoma "ni brezpogojna".