c S
Obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik zahtevajo odškodnino zaradi nevzdržnih razmer v priporu 21.09.2016 09:38 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Eden od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik Jakob Remškar od države zahteva 25.000 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer v priporu na Povšetovi. Torkov narok, na katerem naj bi obravnavali njegovo zahtevo, so preložili na oktober. Zahtevek sta vložila še Marko Bublić in Boštjan Kopčič, slednjemu je bila odškodnina že izplačana.

Prvi primer zahtevka po odškodnini je že končan. Država je Kopčiču izplačala 8190 evrov, Bublićevega zahtevka, ki znaša 18.860 evrov, pa sodišče še ni obravnavalo.

Podlaga za izplačilo odškodnine je odločitev evropskega sodišča za človekove pravice, ki je že leta 2011 razsodilo, da so bile petim zaprtim osebam v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana kršene pravice iz določbe evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje. Pet zapornikov je bilo zaprtih v celici, veliki 16,3 kvadratnega metra, v kateri je bilo pet ali šest postelj. Država je takrat morala plačati odškodnine od 600 do 8000 evrov.

Remškarja, Klopčiča in Bublića so namreč priprli maja 2010, zaradi suma, da sestavljajo slovenski del mednarodne hudodelske združbe, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo velikih količin droge. Na Povšetovi so se poleg njih znašli tudi Dragan Tošić, Dragan Beljkaš, Miralem in Mirzet Lucević, Peter Khermayer in Anes Selman.

Deveterica je bila priprta dve leti in pol, izpustili so jih leta 2012, malo pred koncem sojenja. Prav na ta pripor pa se nanašajo zgoraj omenjene tožbe. Omenjeno sojenje je bilo kasneje razveljavljeno, sedaj pa poteka na novo.