c S
Sodni svet za predsednika vrhovnega sodišča ne podpira ne Horvata ne Štravsa 19.09.2016 08:41 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Sodni svet med kandidatoma za predsednika vrhovnega sodišča ni podprl ne Vladimirja Horvata ne Rudija Štravsa. Kot so sporočili iz sodnega sveta, jih nobeden od kandidatov ni prepričal s programom in z dodatnimi pojasnili. Štravs je sicer pred tem že dobil podporo vrhovnih sodnikov.

Vrhovni sodniki so Štravsu izrazili podporo na občni seji 5. septembra. Na seji je sodelovalo 30 vrhovnih sodnikov, vključno z obema kandidatoma, ki sta svojim sodelavcem tudi predstavila svojo vizijo vodenja vrhovnega sodišča.

Medtem kot je vrhovne sodnike Štravs v drugem krogu prepričal, pa mu pri sodnem svetu to ni uspelo. Tako bo za novega predsednika vrhovnega sodišča potreben nov, že tretji razpis, je še poročala TV Slovenija.

Mesto predsednika vrhovnega sodišča sicer velja za enega najpomembnejših mest v pravosodju, saj je vrhovno sodišče pritožbena instanca v civilnih, kazenskih, gospodarskih, upravnih ter delovnih in socialnih zadevah.

Kandidat za predsednika najprej pridobi mnenje vrhovnih sodnikov. To mnenje aktualni predsednik vrhovnega sodišča posreduje ministru za pravosodje, ki nato pridobi še mnenje sodnega sveta. Nato se predlog posreduje državnemu zboru, ki predsednika vrhovnega sodišča tudi imenuje.

Odhajajočemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši se mandat izteče novembra.