c S

Bruselj za boljšo internetno povezljivost in posodobitev avtorskega prava v EU

15.09.2016 07:43 Bruselj, 14. septembra (STA) - Evropska komisija je v prizadevanjih za vzpostavitev enotnega digitalnega trga danes predstavila dva svežnja predlogov. Prvi se nanaša na prenovitev telekomunikacijskih pravil s ciljem izboljšanja internetne povezljivosti v EU, drugi pa na posodobitev pravil avtorskega prava pri uporabi umetniških del in medijskih vsebin na spletu.

Komisija predlaga prenovitev telekomunikacijskih pravil EU in nove pobude za obsežnejšo in boljšo internetno povezljivost za državljane in podjetja v Evropi. Ti predlogi naj bi spodbudili naložbe v zelo zmogljiva omrežja in pospešili javni dostop Evropejcev do omrežij Wi-Fi.

Komisija je predstavila tri strateške cilje glede povezljivosti do leta 2025. Ti vključujejo dostop do zelo zmogljive gigabitne povezljivosti med drugim za izobraževalne in raziskovalne ustanove ter ponudnike javnih storitev, kot so bolnišnice in javne uprave. Evropska gospodinjstva bi morala imeti dostop do povezljivosti, ki omogoča hitrost prenosa vsaj 100 Mbps in ki jo je mogoče nadgraditi na Gbps.

Vsa urbana območja ter pomembnejše ceste in železnice bi morale biti pokrite s 5G - peto generacijo brezžičnih komunikacijskih sistemov. Kot vmesni cilj bi moralo biti omrežje 5G komercialno na voljo v vsaj enem večjem mestu v vsaki državi članici EU do leta 2020.

Te cilje je mogoče doseči le z obsežnimi naložbami. Komisija je zato predstavila predlog novega evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah. Naložbe, ki bi v tem okviru privabili, bi lahko ustvarile 1,3 milijona novih delovnih mest, so prepričani v Bruslju.

Poleg zakonika je komisija predstavila tudi akcijski načrt za vzpostavitev omrežja 5G povsod po EU od leta 2018. S tem bi potencialno lahko ustvarili dva milijona delovnih mest v EU, so zapisali v sporočilu.

Komisar za digitalno gospodarstvo Günther Oettinger je ob predstavitvi svežnja dejal, da bo Evropa pri izgradnji sistema 5G pred drugimi. Po njegovem je nastopil čas, da preidemo na "gigabitno družbo" in poskrbimo, da bodo vsi Evropejci, bodisi v mestu ali na podeželju, dobili visoko zmogljive internetne povezave.

Komisija je danes predlagala tudi posodobitev pravil EU o avtorskih pravicah s ciljem povečanja obsega in dostopnosti spletnih vsebin in vzpostavitve jasnejših pravil za vse spletne akterje. S prenovitvijo pravil želi zagotoviti pravičnejši in bolj trajnostni trg za ustvarjalce, ustvarjalne panoge in medije.

Po besedah podpredsednika komisije Andrusa Ansipa, pristojnega za enotni digitalni trg, bo omenjeni predlog zagotovil, da bo na spletu na voljo več vsebin. Evropske ustvarjalne vsebine ne smejo biti nedosegljive, vendar pa bi jih bilo treba tudi dobro zaščititi, predvsem v smislu boljših možnosti za ustvarjalce pri prejemanju nadomestil.

Danes predstavljeni sveženj o avtorskih pravicah naj bi nadomestil obstoječa pravila iz leta 2001, ki v današnji dobi interneta in digitalizacije po prepričanju komisije niso več ustrezna.

Po predlogu komisije bi morale spletne strani ali platforme, kot je Youtube, pri naloženih vsebinah oziroma umetniških delih v prihodnje preveriti, ali se spoštujejo avtorske pravice. Medijske hiše in založniki pa bi imeli možnost zahtevati plačilo za reprodukcijo njihovih novic in objav na spletu. To bi povečalo ponudbo legalnih spletnih vsebin, so prepričani v Bruslju.

Predloge komisije morajo potrditi še države članice in Evropski parlament.