c S

Strategija razvoja lokalne samouprave v vladni obravnavi

13.09.2016 08:10 Ljubljana, 13. septembra (STA) - V kratkem naj na vladi obravnavali strategijo razvoja lokalne samouprave do leta 2020. Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da so gradivo minuli teden posredovali v vladno obravnavo. Z združenji občin so o njem dosegli visoko stopnjo soglasja, a glede vseh vprašanj se niso uspeli poenotiti, so priznali.

Izhodišča za pripravo strategije je ministrstvo za javno upravo pripravilo lani spomladi, besedilo strategije pa so na portalu e-demokracija objavili novembra lani.

Po navedbah ministrstva je v desetmesečni javni razpravi potekalo več javnih dogodkov, z združenji občin pa je ministrstvo ustanovilo tudi posebno delovno skupino, ki se je sestala dvakrat, marca in septembra letos.

Med vprašanji, o katerih se niso uspeli poenotiti, je način ustanovitve pokrajin. Ministrstvo si, kot so pojasnili, želi ustavni cilj doseči postopno preko t. i. "funkcionalnih regij", medtem ko združenja občin želijo takojšnjo ustanovitev političnih pokrajin.

Prav tako imajo različne poglede na prenos pristojnosti in nalog upravnih enot na občine. Po navedbah ministrstva radikalna organizacijska sprememba, kot jo predlagajo združenja občin, ne temelji na funkcionalni analizi in bi pomenila organizacijsko, finančno in kadrovsko breme brez vnaprej znanih učinkov.

Obenem so spomnili, da na podlagi lani sprejete strategije razvoja javne uprave 2020 poteka izvajanje akcijskega načrta, ki naj bi med drugim preveril organizacijsko učinkovitost državne uprave na vseh ravneh.

Enakih pogledov niso niti glede financiranja občin ter vprašanja, kdo naj sprejme strategijo. Združenja vztrajajo, naj jo sprejme DZ. Na ministrstvu za javno upravo pa pojasnjujejo, da DZ sprejema strategije samo takrat, kadar tako določa zakon, zakon o lokalni samoupravi pa tovrstnih določb nima. Doslej edini strateški dokument, sprejet po reformi lokalne samouprave, je leta 2001 sprejela vlada.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je do dokumenta precej kritičen. Ocenjuje, da ne moremo govoriti o razvoju lokalne samouprave, kvečjemu o njeni racionalizaciji in centralizaciji.

Po njegovih besedah je v občinah pogled na razvoj lokalne samouprave pomembno drugačen, kot ga ima država. Kot je za STA dejal Smrdelj, je Slovenija ena najbolj centralističnih držav v Evropi in če bi želeli govoriti o razvoju lokalne samouprave, bi morali govoriti tudi o decentralizaciji.

Za to pa bi potrebovali vzvode, a namesto tega "govorimo, da pokrajine niso dosegljive, zato se z njimi ne bomo ukvarjali". Kot je poudaril, pa bi se morali ali pa bi morali poiskati kakšne druge ukrepe, ki bi pomenili prenos moči, pooblastil, denarja na nižjo raven.