c S

Koprsko sodišče v zadevi Čehov še brez odgovora iz Liechtensteina

12.09.2016 13:15 Koper, 12. septembra (STA) - Na koprskem okrožnem sodišču še niso prejeli odgovora iz Liechtensteina, če bodo ugodili vpogledu v račun, na katerega je bila nakazana kupnina v zadevi Čehov, je na današnjem naroku povedala sodnica Orjana Trunkl. So pa pristojni ruski organi privolili v zaslišanje dveh prič prek videokonference.

Tožilstvo v omenjeni zadevi nekdanjemu predsedniku uprave Intereurope Andreju Lovšinu očita nadaljevanje kaznivega dejanja zlorabe položaja. Pri tem naj bi pridobil vsaj 16 milijonov evrov premoženjske koristi Konstantinu Belousovu, ki je zemljišče prodal Intereuropi, in vsaj 10 milijonov evrov družbi Riko, za kolikor naj bi bila preplačana gradbena dela.

Ključno vlogo v dokaznem postopku naj bi imel liechtensteinski račun ruskega poslovneža Konstantina Belousova, kamor je bila nakazana kupnina za zemljišče. Kot je pred časom poročal Dnevnik, naj bi denar s tega računa dvigovali tako Lovšin kot tudi solastnika Rika Janez Škrabec in Jozo Dragan. Lovšin je sicer vedno zanikal, da bi kdajkoli dvignil denar z omenjenega računa.

Trunklova je na današnjem naroku pojasnila, da iz kneževine še niso dobili nobenega odgovora, zato bodo ponovno posredovali. Tožilka Anja Štrovs pa je predlagala, da se postopek pohitri tako, da se na liechtensteinske organe pristopi s pomočjo Eurojusta.

So pa zato pristojni ruski organi po besedah Trunklove pozitivno odgovorili na prošnjo sodišča po zaslišanju dveh prič prek videokonference. Datumi zaslišanj sicer še niso določeni.

Sojenje se je danes nadaljevalo z branjem listinskih dokazov s sej nadzornega sveta Intereurope. Trunklova je ob tem opozorila, da je pred sodnimi počitnicami na Intereuropo naslovila prošnjo za pridobitev podatkov o plačanih in izvedenih delih na projektu spornega logističnega centra ter za odvezo molčečnosti odvetnika, ki je tedaj zastopal Intereuropo, vendar odgovora še ni prejela.

Lovšin je mimo nadzornega sveta v omenjeni projekt vložil več kot 140 milijonov evrov, novo vodstvo pa ga je uspelo prodati le za 45 milijonov evrov. Soglasje nadzornikov za to naložbo je Lovšin pridobil šele naknadno.