c S

H gospodarski rasti prispevala tako vlada kot gospodarstvo

12.09.2016 08:33 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Slovenija beleži visoko gospodarsko rast, k čemur sta prispevala tako vlada kot gospodarstvo, je prepričan minister Zdravko Počivalšek. Med ključnimi prihodnjimi projekti je izpostavil zmanjševanje administrativnih ovir, širšo davčno reformo in fleksibilizacijo delovne zakonodaje, država pa bo gospodarstvu vrata odpirala tudi v tujini.

Celotna vlada je po nastopu mandata najprej delala na tem, da stabilizira javnofinančno situacijo, je v pogovoru za STA dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. "To je bila ključna zadeva, ki je - poleg svetovnih gospodarskih trendov, ki so se tudi obrnili - omogočila, da so v gospodarskem smislu stvari pri nas takšne, kot so. Večkrat je slišati, da je to naredilo samo gospodarstvo. Jaz pa mislim, da je rezultat vzajemen. Stabilnost pri financah je definitivno zasluga vlade," je povedal.

Uravnotežen proračun pomeni, da imajo podjetja lažji dostop do kapitala in da delujejo v umirjenem okolju, je poudaril minister. "Na drugi strani so podjetja to izkoristila. Ob vsem tem pa smo na vladi začeli delati na tistih spremembah, ki so nujne in so tudi po zunanjih kazalcih še vedno ovira za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva," je pojasnil.

Slovenija je lani krepko napredovala na lestvici konkurenčnosti, vseeno pa jo po oceni Počivalška čakajo še tri ključne naloge. "Doseči moramo zmanjšanje administrativnih ovir, ta projekt vodi ministrstvo za javno upravo. Gre za sklop raznoraznih zadev - na finančnem, okoljskem, gradbenem, varstvenem in drugih področjih. Znotraj tega je tudi MSP test, ki smo ga zagnali poleti in v okviru katerega vsak nov predpis vlade preverimo z vidika celovitih vplivov na mala in srednja podjetja."

Druga stvar je zmanjšanje stroškov delovne sile oz. širše davčna reforma, v okviru katere bi morali posameznega delavca obremeniti manj. "Prispevke za plače za delavca moramo znižati, skozi večjo maso zaposlenih pa bi dobili v proračun enak ali večji znesek," je pojasnil sogovornik. Gre za projekt v okviru finančnega ministrstva, ki je v prvem letu vlade klavrno končal, sedaj pa se z mini davčno reformo vendarle obetajo prve spremembe.

"Gospodarstvo s to prvo stopnico ni zadovoljno in tudi mi ne, vendar pa se je prvi korak zgodil in to zadevo moramo najprej vpeljati v prakso ter nato nadaljevati," je dejal Počivalšek. "Pomembno je predvsem, da imamo predvidljivo davčno okolje - da ne menjavamo pravil igre med tekmo. Zadeve moramo napovedati, letos za naprej, domači in tuji podjetniki pa morajo vedeti, kaj jih čaka v prihodnjem obdobju," je še poudaril.

Tretji ključni ukrep je Počivalšek opisal kot "zelo bolečega za nekatere", čeprav je sam prepričan, da bo v korist delavcev - to je fleksibilizacija delovne zakonodaje. "Ta projekt vodi ministrstvo za delo in tukaj bo treba veliko napora vložiti v to, da se bomo najprej razumeli in nato tudi prepričali," je pojasnil.

"Naše stališče je, da fleksibilizacija pomeni več pogodb za nedoločen čas in manj brezposelnih, nasprotna stran seveda trdi prav drugače," je pojasnil Počivalšek. Primeri slabih praks se v Sloveniji dogajajo, je priznal, vendar je treba te stvari ločiti. "Tiste, ki izigravajo delovno zakonodajo, je treba z inšpekcijami in pravnimi sredstvi preganjati, fleksibilizacija pa je tisto, za kar ocenjujemo, da bo poslovnežem omogočilo, da bodo dihali s trgom."

Počivalšek je izpostavil še vladne ukrepe na področju posameznih panog, na primer na področju lesne industrije je bil ustanovljen direktorat za les in podjetje Slovenski državni gozdovi. Turizem je znova dobil samostojno nacionalno turistično organizacijo. Tu so še številni finančni instrumenti za spodbujanje malih in srednjih podjetij. "Kar nekaj zadev se je naredilo."

Gospodarski minister je spomnil, da je ustvarjena gospodarska rast v veliki meri rezultat dosežkov naših izvoznikov: "Slovenija živi od izvoza, ta je naš paradni konj in motor razvoja." Za slovenska podjetja je daleč najpomembnejši trg EU, sledijo Zahodni Balkan, Rusija in Kitajska, je spomnil.

Tudi pri tem mora svoje dodati politika. "So območja, kjer kot država ne moremo nič pomagati. To je predvsem EU; tam si podjetja bolj ali manj pomagajo sama. So pa območja v svetu, kjer se brez tega, da država odpre vrata, ne da narediti nič - države bivše Sovjetske zveze z Rusijo na čelu, arabske in zalivske države," je poudaril minister.

Počivalšek bo tako z močno gospodarsko delegacijo septembra potoval v Abu Dabi in Dubaj. "Prvenstvena namera je predstaviti potenciale investitorjem za vlaganja v Slovenijo na področju infrastrukture, energetike in turizma, podpisali pa bomo tudi pismo o nameri za slovensko udeležbo na svetovni razstavi Expo 2020," je povedal minister. Kot eno od pomembnih nalog države v zalivskih državah pa je izpostavil še odprtje diplomatsko-konzularnega predstavništva.

Obeta se tudi obisk v Rusijo, kjer namerava slovenska delegacija utrditi dobro milijardo evrov vredno menjavo iz lanskega leta. Slovensko gospodarstvo z Rusijo sodeluje na področjih, ki jih sankcije EU ne zadevajo, je zagotovil Počivalšek. "S tem nimamo večjih težav. Obseg menjave ni padel zaradi sankcij, ampak zaradi padca vrednosti rublja," je pojasnil minister.

Je pa lani v menjavi z Rusijo precej padel turizem, letos se je stanje umirilo. "Rusi so bili že na šestem oziroma sedmem mestu med najpomembnejšimi slovenskimi gosti, nato pa smo na tem trgu zabeležili 40-odstotni padec. To pa je težava, ki jo moramo rešiti," je poudaril Počivalšek in spomnil predvsem na pomen ruskih gostov za slovenska naravna zdravilišča.