c S

GZS: Predlog davčnih sprememb nepošten in nerazvojen

09.09.2016 08:45 Ljubljana, 08. septembra (STA) - Predlog sprememb zakona o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ga je danes potrdila vlada, je nepošten in nerazvojen, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Država ne prelaga bremen iz enega žepa v drug žep, temveč prelaga breme iz svojega žepa v naš žep, so kritični.

Po predlogu sprememb obeh zakonov, ki jih je takratni finančni minister Dušan Mramor spomladi usklajeval s širokim krogom deležnikov, bo kar nekaj zavezancev za dohodnino plačevalo manj davka kot doslej, nekoliko bolj pa bo obremenjen dobiček podjetij.

Na GZS so vseskozi opozarjali, naj vlada za nadomestitev izpada prihodkov zaradi sprememb pri dohodnini ne zvišuje davka od dohodkov pravnih oseb, pač pa naj zniža javno porabo. A kot so ugotovili danes, država prelaga breme iz svojega v njihov žep, sama pa ni storila nič, da bi omejila lastno (javno) porabo, ki je za 600 milijonov evrov višja, kot bi bila, če bi sledila cilju povprečne javne porabe v EU glede na BDP članice.

Še več - gospodarstvo in zaposleni v gospodarstvu, ki z izvozom najbolj poganjajo gospodarsko rast Slovenije, bodo imeli od takšnega davčnega prestrukturiranja najmanj: gospodarstvo bo vse plačalo, koristi pa bo deležna država in večji delež zaposlenih v javnem sektorju, ne pa večina zaposlenih v podjetjih, ugotavljajo na GSZ.

Neto plače se namreč zaradi dogovorov s sindikati v javnem sektorju hitro zvišujejo, na drugi strani pa vlada z resno davčno reformo očitno ni pripravljena omogočiti višjih neto plač zaposlenim v gospodarstvu in hkrati omogočiti podjetjem, da trenutno konjunkturo na trgih izkoristijo za večja vlaganja v razvoj.