c S

Stephenu Casiraghiju izrečena pravnomočna sodba za 22 let zapora

07.09.2016 09:10 Ljubljana, 07. septembra (STA) - Višje sodišče je potrdilo odločitev okrožnega, da se Stephenu Casiraghiju izreče nova enotna kazen za 22 let in pet mesecev zapora. Zadnja kazen bi se mu iztekla oktobra, a ga po izreku pravnomočne sodbe višjega sodišča čakata še približno dve leti zapora.

Casiraghi bi moral na prostost priti 6. aprila letos, ko se mu je iztekla 20-letna zaporna kazen, a je višje sodišče pritrdilo odločitvi okrajnega sodišča v Trebnjem o pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu. To kazen bi Casiraghi prestal 6. oktobra, je poročalo Delo.

Pred sodnimi počitnicami je Casiraghi predlagal združitev vseh zapornih kazni, in sicer že prestane 20-letne, šestmesečne, ki jo je začel prestajati 6. aprila, ter kazni dveh let zapora po sodbi novomeškega okrožnega sodišča, ki pa je še ni začel prestajati.

Ljubljansko okrožno sodišče mu je 1. julija te kazni združilo in mu izreklo novo enotno kazen 22 let in pet mesecev zapora. "Obsojeni se je na sodbo pritožil, višje sodišče pa je s sodbo 25. avgusta pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je tako postala pravnomočna 26. avgusta," so pojasnili na okrožnem sodišču.

Iz odločitve sodišča izhaja, da je Casiraghi pričakoval, da mu bo sodišče šestmesečno in dveletno kazen združilo z že prestano 20-letno kaznijo v skladu s kazenskim zakonikom, ki je veljal od novembra 2008 do maja 2012 in po katerem "enotna kazen v steku ne sme preseči 20 let zapora", kar pomeni, da bi na prostost prišel že čez nekaj dni.

Sodišče pa je uporabilo novejši kazenski zakonik, po katerem enotna kazen za kazniva dejanja v steku ne sme doseči seštevka posameznih kazni in preseči 30 let zapora. Obsojeni z odločitvijo tako ni zadovoljen in bo na vrhovno sodišče gotovo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Stephen Casiraghi je bil doslej večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj. Med drugim leta 2010 na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic. Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi.