c S

Ceta in TTIP več ur zaposlovala odbor DZ za gospodarstvo

07.09.2016 07:44 Ljubljana, 06. septembra (STA) - O trgovinskem naložbenem partnerstvu z ZDA (TTIP) in potrjevanju podobnega sporazumu s Kanado (Ceta) so danes več ur razpravljali na parlamentarnem odboru za gospodarstvo. Medtem ko je bilo zlasti iz vrst ZL slišati ostro nasprotovanje sporazumoma, gospodarsko ministrstvo izpostavlja, da je treba izkoristiti možnosti, ki jih prinašata.

Odbor DZ za gospodarstvo je sicer obravnaval predlog priporočila Združene levice v zvezi z omenjenima trgovinskima sporazumoma. Kot je uvodoma poudaril prvopodpisani pod predlogom priporočil Matej T. Vatovec, so v minulih tednih odjeknile novice iz Nemčije in Francije, ki v svojih vladah nimata več politične volje, da bi se pogajanja o TTIP nadaljevala.

Vatovec je prepričan, da bi morala omenjena močna signala priti tudi do slovenske vlade in poslancev, Ceta pa po njegovem mnenju ni nič drugega kot kanadski TTIP. Sporazum s Kanado, kot je poudaril Vatovec, vsebuje vse problematične določbe, ki so prisotne tudi v TTIP, pri čemer je izpostavil mehanizem za reševanje sporov med vlagatelji in državami (ICS) v sporazumu.

Sporni mehanizem bo izvzet iz začasne uporabe Cete, je na seji odbora pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Ozrl se je tudi na pozive iz Nemčije in Francije, pri čemer je dodal, da v Sloveniji v tem trenutku ni volitev, da bi dajali populistične izjave o omenjenih sporazumih.

Državni sekretar je poudaril, da se vlada zavzema za spodbujanje gospodarske rasti, nova delovna mesta, slovenskim podjetjem pa morajo ustvariti priložnosti, da uspešno nastopajo na globalnih trgih. Del tega so tudi multilateralni in bilateralni sporazumi.

Spomnil je na sporazum med EU in Južno Korejo, za katerega po njegovih besedah malo kdo ve, da je bil podpisan. Tri leta pozneje je po njegovih besedah neposredni učinek na slovensko gospodarstvo res skoraj zanemarljiv, je pa zato bistveno večji posredni učinek.

Vatovec je medtem vztrajal, da Ceta ni dober sporazum za Slovenijo, saj gre po njegovem mnenju gre za precedenčni primer oz. požarno vajo za TTIP in podobne sporazume, ki sledijo.

Predstavnik Evropske komisije Christian Bruckmüller, ki se je v Sloveniji sicer mudil zaradi Blejskega strateškega foruma, je medtem zavrnil očitke o netransparentnosti pogajanj o TTIP. Ob tem je še enkrat pojasnil, da so se pogajanja o Ceti zaključila, sporazum pa bo predvidoma podpisan predvidoma 27. oktobra, ko bo sporazum stopil tudi v začasno veljavo, preden ga bodo potrjevali še nacionalni parlamenti.

Ceto je označil za najboljši sporazum, ki ga je EU lahko izpogajala, ko govorimo o vstopih evropskih podjetij na tuje trge. Pri TTIP pa smo nekje na sredini pogajanj in odločeni smo, da bomo sledili čim večjemu napredku pogajanj, dokler je na oblasti administracija odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame, je še dejal.

Seje odbora se je udeležil tudi evropski poslanec Igor Šoltes, ki je sicer že dlje časa nasprotuje sporazumoma. Danes je izpostavil zlasti problem začasne rabe Cete, saj gre po njegovih besedah za trajno zlorabo demokracije. Če Cete po tem, ko bo ta že v začasni rabi, nacionalni parlamenti ne potrdijo, ne vemo, kaj se zgodi s posli, ki so v času začasne rabe nastali, je med drugim dejal.

Na pomanjkanje transparentnosti je na seji opozorila tudi Violeta Tomič (ZL). Kot je dodala, bodo tovrstni sporazumi za vedno spremenili svet v katerem živimo, ob tem pa je vprašala, kdo bo odgovarjal za posledice, ko se bo pokazalo, kakšno katastrofalno napako smo naredili, ker se nismo zavzeli za zaustavitev pogajanj.

V ZL so med drugim še prepričani, da sporazuma Ceta in TTIP nižata raven socialnih in delavskih pravic na račun mednarodnega kapitala. Podobno so opozorili tudi člani nevladnih organizacij in nekaterih sindikatov, ki so danes na skupni novinarski konferenci že pozvali k zavrnitvi sporazumov, udeležili pa so se tudi seje odbora DZ za gospodarstvo.