c S

Zavarovalničarji o izkušnjah po uvedbi Solventnosti 2

06.09.2016 17:09 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Slovenske zavarovalnice so po novih evropskih pravilih Solventnost 2 kapitalsko ustrezne, danes pa predstavniki industrije s kolegi iz tujine delijo izkušnje, ki jih je z novim letom prinesla nova ureditev. V zaostrenih razmerah na trgu nova regulacija prinaša nove izzive, s katerimi se zavarovalnice bolj ali manj uspešno spopadajo.

Agencije za zavarovalni nadzor je pred uvedbo nove evropske direktive Solventnost 2, ki je uvedla enotna pravila nadzora nad vsemi zavarovalnicami v EU in zaostrila kapitalske zahteve zavarovalnic, lansko jesen pripravila mednarodno konferenco Solventnost 2 - Kaj bi lahko šlo narobe?, letos pa je tema Solventnost 2 - Kaj smo se naučili?.

Zavarovalnice se po mnenju direktorja agencije Sergeja Simonitija uspešno lotile napovedanih izzivov, med katerimi so v osredju sprememba miselnosti pri upravljanju, poslovnih modelov in strategij. Med tveganji, ki jih prinašajo hitro spreminjajoče se razmere v mednarodnem okolju, nove tehnologije in nova tržna pravila, pa se morajo posvečati predvsem dobremu obvladovanju tveganj in nadzoru.

Po mnenju Manuele Zweimueller iz Evropskega organa za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) pri uvedbi Solventnosti 2 ni šlo nič narobe. Seveda nov sistem ni popoln, zato je zagotovila, da ga bodo nadgrajevali in izboljšali. Kot je dejala, tesno sodelujejo z zavarovalnicami in čakajo na podatke o letošnjem letu, ki bodo na voljo v začetku prihodnjega.

Sedaj po njenih besedah ne bo več toliko poudarka na oblikovanju novih pravil, temveč na izboljšanju nadzora. "O tem, kaj so prednostne naloge nadzorniških organov, pa mora biti industriji dobro znano," je izpostavila in dodala: "Želimo zagotoviti močan, a pošten nadzor." Pravila morajo biti razumljiva, sistem transparenten, treba je izpostaviti primere dobrih praks, ki bodo vodilo za naprej, je naštela.

Nova pravila so po mnenju predstavnikov nekaterih zavarovalnic prinesla spremembe: zavarovalnice bolj pazijo, kakšna je kakovost kapitala, spreminjajo produkte in politiko oblikovanja višine premij, na trgih, zlasti v srednji in vzhodni Evropi potekajo procesi konsolidacije. Na to po njihovih besedah sicer vplivajo tudi nestanovitne razmere v svetu, pa tudi brexit, okolje nizkih obrestnih mer ipd.

V Nemčiji, kjer so zelo uveljavljeni zavarovalni produkti z garancijo, zavarovalnice po novem sicer še ponujajo garancije, a za krajši čas, z omejenim obsegom ali premijo. Tako je Solventnost 2 vplivala na poslovanje vseh zavarovalnic v EU, saj morajo te krepiti področje obvladovanja tveganj. "Vsi delamo na tem, a bo še nekaj časa trajalo, da se sistem zgradi," je menil Gregor Pilgram iz družbe Generali CEE.

Zavarovalniška javnost bo na popoldanskem delu konference razpravljala še o tem, kaj zavarovalniškemu trgu prinašajo konkurenca ter tehnološke in regulatorne spremembe ter kaj se dogaja na področju zaščite in varnosti zavarovancev.