c S

Sodišče v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz z obsodilnimi sodbami za pranje denarja

06.09.2016 07:48 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Igorja Bavčarja, Kristjana in Nastjo Sušinskega danes obsodil zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, medtem ko je Bavčarja oprostilo obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja. Bavčar je napovedal pritožbo, medtem ko tožilec Jože Kozina upa, da bo sodba postala pravnomočna še pred zastaranjem.

Tožilec Kozina je za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Bavčarja predlagal sedemletno zaporno kazen. Na sedem let zapora je bil obsojen tudi v prvotni sodbi, ki jo je nato vrhovno sodišče lani jeseni razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Sodba ljubljanskega okrožnega sodišča sicer še ni pravnomočna, nanjo se lahko pritožijo tako obsojeni kot tožilec Kozina.

Bavčar je sodbo ocenil za nenavadno. Kot je dejal po izreku, je bila nenavadna tudi obrazložitev, saj je sodnica Vladislava Lunder pri svoji odločitvi v nekaterih delih sledila odločitvam vrhovnega sodišča, spet v drugih pa ne. Ob tem je Bavčar napovedal pritožbo na višje sodišče.

Kot je pri odhodu iz sodne dvorane okrožnega sodišča dejal nekdanji predsednik uprave Istrabenza, je trajalo sedem let, da smo bližje pravici, in zdi se, da bo še nekaj časa trajalo, da bomo še bližje. Bavčar je bil namreč danes obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

"Očitno gremo naprej na višje sodišče, pritožba sledi in prepričan sem, da bo pravica zmagala," je še dejal Bavčar.

Tožilec Kozina pa je po izreku sodbe v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz dejal, da upa, da bo ta do junija, ko očitki zastarajo, postala pravnomočna. Kljub oprostilni sodbi Igorju Bavčarju za očitano napeljevanje k zlorabi položaja, se mu zdi ključno, da je vseh sedem obtoženih v celotnem postopku na koncu tudi obsojenih.

"V tej zadevi je bilo zaradi preprodaje delnic Istrabenza obtoženih sedem oseb, vseh sedem je obsojenih, ključno je, da so obsojeni za ključna dejanja, torej zlorabe in pranja denarja, čeprav sta bili za udeležbo dve osebi oproščeni," je dejal Kozina.

Med drugim je v zapor spravil tudi nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic, vendar za razliko od Bavčarja ni bil uspešen z zahtevkom za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču.

Na vprašanje, ali meni, da bo sodba postala pravnomočna ter da bo obsojeni Bavčar odšel na prestajanje dosojene kazni, je Kozina dejal, da tega ne more niti ne želi napovedovati.

Ponovno sta bila obsojena tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, za katerega je tožilec Kozina predlagal tri leta zapora, in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, za katerega je predlagal dve leti zapora. Senat prvostopenjskega sodišča je v tem delu v celoti sledil njegovemu predlogu. Bratov Sušinski na sodišče danes ni bilo, njuni odvetniki pa niso želeli komentirati sodbe.

Sodnica je v današnjem izreku sodbe poudarila, da je bilo dokazano, da so obtoženi vedeli, da razpolagajo z denarjem, ki izvira iz kaznivega dejanja. Zato so želeli njegov izvor zakriti, med drugim s kupovanjem delnic.

"Nedvomno je, da je Nastja Sušinski na račun Microtrusta prejel 21 milijonov evrov, za katere je vedel, da izvirajo iz kaznivega dejanja, s tem pa razpolagal. Enako velja tudi za Bavčarja in Kristjana Sušinskega," je poudarila Lundrova. Izvor tega denarja so nato prikrivali, čeprav so ga imeli tudi na računih na banki v Sloveniji.

Po drugi strani pa, kot je dodala, v dokaznem postopku sodišče ni ugotovilo, da bi Bavčar nagovarjal Šrota k zlorabi položaja. Čeprav so nekatere priče trdile, da naj bi bil posel izpeljan po Bavčarjevih idejah, pa tega tožilstvo, ko je dejala Lundrova, ni dokazalo.

Sodišče je danes sicer odločilo še, da mora Bavčar vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa nekaj več kot dva milijona evrov. Pivovarno Laško je senat okrožnega sodišča s premoženjsko pravnim zahtevkom usmeril na pravdo.

Sojenje v omenjeni zadevi se vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.