c S

Vrhovni sodniki za predsednika vrhovnega sodišča podprli kolega Rudija Štravsa

05.09.2016 16:04 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Vrhovni sodniki so danes na občni seji odločali o podpori kandidatov za predsednika vrhovnega sodišča. Med kolegoma Vladimirjem Horvatom in Rudijem Štravsom so v drugem krogu prednost dali slednjemu, so sporočili s sodišča. Postopek imenovanja predsednika vrhovnega sodišča s tem sicer še ni končan.

Na občni seji je sodelovalo 30 vrhovnih sodnikov, vključno z obema kandidatoma, ki sta svojim sodelavcem tudi predstavila svojo vizijo vodenja vrhovnega sodišča.

Kot so sporočili z vrhovnega sodišča, sta v prvem krogu glasovanja oba kandidata dobila podporo občne seje, zato so glasovali še v drugo. V drugem krogu glasovanja je občna seja podprla Štravsa, vendar to še ne pomeni, da bo Štravs tudi zagotovo prevzel vodenje sodišča.

Odhajajoči predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša bo o rezultatu glasovanja namreč zdaj obvestil ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki bo moral pridobiti še mnenje Sodnega sveta. Nato pa se predlog posreduje državnemu zboru, ki predsednika vrhovnega sodišča tudi imenuje.

Masleši se šestletni mandat izteče novembra, za nov mandat se ni potegoval. Vodenje sodišča je prevzel novembra 2010 po številnih zapletih z imenovanjem na to mesto. Prvi poziv h kandidaturi so objavili že aprila, vendar se nanj ni prijavil nihče, zato so poziv ponovili.

Mesto vrhovnega sodišča je eno najpomembnejših mest v pravosodju, saj je vrhovno sodišče pritožbena instanca v civilnih, kazenskih, gospodarskih, upravnih ter delovnih in socialnih zadevah.

Štravs, ki bo letos dopolnil 63 let, je svojo sodniško kariero posvetil civilnim zadevam. Poklicno pot je začel v Kopru na takratnem temeljnem sodišču, delal je na civilnim oddelku. V drugi polovici 80. let je za nekaj let odšel v odvetništvo, nato pa se je leta 1999 zaposlil na koprskem višjem sodišču.

Kariero je nadaljeval na ljubljanskem višjem sodišču, junija 2004 pa je postal sodnik na civilnem oddelku vrhovnega sodišča. Konec 90. let in v začetku novega tisočletja je predaval na koprski visoki šoli za menedžment.

Štravs se je v medijih pojavljal predvsem ob postopku imenovanja Masleše za predsednika vrhovnega sodišča. Masleši je takrat del politike očital, da je bil kot preiskovalni sodnik prisoten na kraju ustrelitve prebežnika. V času imenovanja Masleše se je oglasil tudi Štravs, ki je bil v času ustrelitve sodelavec Masleše in trdil, da je Masleša z navdušenjem opisoval natančnost ustrelitve.