c S

V zadevi Balkanski bojevnik po dveh mesecih premora znova listinska dokumentacija

05.09.2016 15:17 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes po dvomesečnem premoru nadaljevalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tudi današnji narok mineva v znamenju prebiranja listinske dokumentacije. Tokrat je bilo na vrsti prebiranje zaslišanja italijanskega preiskovalca.

Italijanska policija je namreč leta 2007 ugotovila, da so se v Milanu, enemu od evropskih središč preprodaje mamil, kjer delujejo mednarodne združbe, opazili, da so na trgu novi "igralci", za katere so ocenjevali, da so srbsko-črnogorskega porekla. Stekla je operacija, ki so jo Italijani poimenovali "loptice", kar v srbščini pomeni žogice. Italijani so operacijo tako poimenovali zaradi pisanih balončkov, v katere je združba skrivala drogo.

Preiskovalci so sčasoma ugotovili, da gre za dobro organizirano združbo in da v njej delujejo tudi Slovenci. Drogo so po izpovedi italijanskega preiskovalca hranili v stanovanjih, prevažali z avtomobili, vozila pa nato zapeljali v garaže, kjer so drogo pretovorili v športne torbe. Ob preiskavi ene od garaž so naleteli na desetine praznih športnih torb, je pojasnil.

V tem času sta se v past ujela tudi dva slovenska državljana. Milana Puljarevića so oktobra 2008 aretirali v kraju Lodi, kjer so mu v vozilu zasegli 100 kilogramov kokaina, pakiranih v pisane balončke. Stanislava Udriha (očeta obtožene v slovenskem postopku Sandre Udrih) pa so januarja 2009 ujeli v vili v kraju Tirrenia, kjer je bilo shranjenih več kot 200 kilogramov te droge.

Vendar se zgodba, kar se tiče slovenskih državljanov, tukaj ne konča. Italijani so ugotovili, da za prevoz in hrambo droge skrbijo Anes Selman, Marko Bublič in Dejan Zupan, v združbi pa z urejanjem najetih vozil in stanovanj sodeluje še Sandra Udrih.

Te ugotovitve so bile za omenjeno četverico zelo obremenilne, bili so tudi edini, ki jih je slovensko sodišče obsodilo že med prvim sojenjem. Ostale precej bolj bremenijo dokazi iz drugih držav, ki jih je obramba v prvem sojenju uspešno izločila, italijanski dokazi pa so ostali v spisu.

Zupan in Bublič danes zato še vedno prestajata 15-letno zaporno kazen, Udrihova je prestala že več kot polovico osemletne kazni in so jo pogojno izpustili. Selman, prav tako obsojen na 15 let za zapahi, pa je pobegnil v BiH, kjer so ga kasneje prijeli in obsodili zaradi gojenja marihuane, zato je zdaj izločen iz slovenskega postopka. Kljub obsodbi na prvi stopnji morajo namreč Bublič, Zupan in Udrihova hoditi tudi na tokratno ponovljeno sojenje, saj je bil v prvem sojenju razveljavljen del, ki jih je bremenil hudodelskega združevanja in se morajo zdaj braniti še teh očitkov.

Sojenje se nadaljuje v torek.