c S

Začenja se zbiranje podpisov pod dve referendumski pobudi delavcev migrantov in zakonsko pobudo Gibanja za otroke in družine

01.09.2016 13:43 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Začel je teči petintridesetdnevni rok za zbiranje podpisov za razpis dveh referendumov, katerih pobudnik je Sindikat delavcev migrantov. Prav tako je danes začel teči šestdesetdnevni rok, v katerem je mogoče prispevati podpise za vložitev sprememb zakona o zakonski zvezi, ki jih predlaga Gibanje za otroke in družine.

Novi dve pobudi za zbiranje podpisov volivcev za razpis dveh zakonodajnih referendumov, in sicer o noveli zakona o dedovanju ter zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka, so delavci migranti vložili sredi julija. Predsednik DZ Milan Brglez je v nasprotju s prejšnjimi pobudami sindikata tokrat določil rok za zbiranje podpisov. Ta začne teči danes, zadnji dan zbiranja podpisov pa je 5. oktober. Za vložitev zahteve pobudniki potrebujejo najmanj 40.000 podpisov volivcev.

Delavci migranti so sicer pred omenjenima vložili še šest pobud za razpis zakonodajnega referenduma, a se je Brglez takrat odločil, da roka za zbiranje podpisov ne bo določil, saj je šlo po njegovem mnenju za zlorabo instituta referenduma. Temu je pritrdilo tudi ustavno sodišče, na katerega so se obrnili v sindikatu.

Medtem so delavci migranti vložili dve novi pobudi, v nasprotju s prejšnjimi pa je Brglez tokrat določil rok za zbiranje podpisov. Kot so tedaj pojasnili v kabinetu predsednika DZ, okoliščine, ki so spremljale vlaganje njihovih predhodnih referendumskih pobud, v primerjavi s sedanjima dvema niso povsem primerljive. Pri zadnjih dveh pobudah namreč ni tako očitnih znakov oziroma dokazov, da gre za poskus zlorabe, čeprav je Brglez prepričan, da je temu tako.

Iz Sindikata delavcev migrantov Slovenije so medtem sporočili, da so pripravljeni na začetek zbiranja podpisov. Kot argument za vložitev referendumske pobude glede novele zakona o dedovanju poudarjajo, da se je država lotila finančno najšibkejših ljudi v družbi, ki nimajo združenja, ki bi ščitil njihov ekonomski in socialni položaj. Glede zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka pa je njegovo izvajanje nastavljeno tako predvidljivo, da bo v času volilnega leta za slovenske kmete plačilo davka najbolj ugodno, kasnejša leta pa že nevzdržno in bo ponovno potrebna sprememba zakona, so prepričani.

"Vlada očitno ne želi rešiti nobenega problema v celoti ali pa morda želi držati volivce v večnem primežu," so zapisali v sindikatu ter volivce pozvali, naj oddajo podpis v podporo referendumu.

Z današnjim dnem pa začne teči tudi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Zadnji dan zbiranja podpisov je 30. oktober. Pobudniki za vložitev predloga potrebujejo najmanj 5000 podpisov. Če jih bodo zbrali, bo predlog vložen v zakonodajni postopek.