c S

Cernic pravnomočno oproščen obtožb terorizma

31.08.2016 10:04 Koper, 31. avgusta (STA) - Prvi primer terorizma, ki se je znašel v slovenskih sodnih dvoranah, je dobil pravnomočen zaključek. Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbe na oprostilno razsodbo koprskega sodišča v primeru Ivana Cernica. So pa mu višji sodniki potrdili zaporno kazen zaradi prodaje prepovedanih drog ter uporabe ponarejenih dokumentov.

Cernica, sicer italijanskega državljana, so decembra 2014 aretirali med oddajo pošiljke na poštnem uradu v Sloveniji, pri čemer so ga sumili, da je češkemu finančnemu ministru poslal pošiljko s strupeno snovjo.

Tožilstvo je Cernicu očitalo, da je bil aktivni in celo ključen del združbe, ki je češki vladi grozila z uporabo strupene snovi proti večjemu številu prebivalstva, v zameno za prenehanje grožnje pa zahtevala odkupnino.

Cernicu je tožilstvo očitalo tudi kaznivo dejanje prodaje in prometa s prepovedanimi drogami ter ponarejanja uradnih listin. Pošiljke na črnem trgu, med katerimi so bile v nekaterih primerih tudi droge, naj bi Cernic na pošti prevzemal in odpošiljal pod psevdonimom, legitimiral pa se je z lažnim vozniškim dovoljenjem.

Okrožno sodišče v Kopru je Cernica decembra lani oprostilo obtožbe terorizma, za kaznivi dejanji proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter ponarejanja listin pa mu je izreklo enotno kazen leta in treh mesecev zapora.

Kot je v obrazložitvi sodbe pojasnila okrožna sodnica, je verjetnost, da bi obtoženi storil očitano mu kaznivo dejanje terorizma, enaka verjetnosti, da ga ni storil. Predvsem ni neposrednega dokaza o povezanosti Cernica s še vedno neznanimi sostorilci, ki so grozili češki vladi. Prav tako ni bil predložen noben dokaz, da je Cernic vedel za namen pošiljke, ki jo je poslal češkemu finančnemu ministru, je navedlo sodišče.

Glede kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in ponarejanja listin pa je Cernic dejanji priznal.