c S

Po zagotovilih Malmströmove pogajajanja o TTIP niso propadla

31.08.2016 07:41 Bruselj, 30. avgusta (STA) - V luči številnih kritičnih izjav v zvezi s pogajanji o sporazumu TTIP med EU in ZDA je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström danes zatrdila, da pogajanja niso propadla in da cilj ostaja doseči dogovor še pred iztekom mandata sedanjega predsednika ZDA Baracka Obame. Komisarka sporoča, da se pogajanja nadaljujejo.

"Ne strinjam se, da so pogajanja o TTIP propadla. Bile so težave, seveda, to vemo od začetka, vendar niso propadla," je v Bruslju dejala komisarka.

Ob tem je priznala, da bo dogovor o sporazumu težko doseči do konca leta, za kar si sicer prizadevajo predvsem v Bruslju.

V minulih dneh je bilo slišati vrsto kritičnih izjav na račun pogajanj o za mnoge spornem trgovinskem sporazumu. Namestnik nemške kanclerke Sigmar Gabriel je v nedeljo dejal, da so pogajanja de facto propadla, saj da se Evropejci ne smejo ukloniti ameriškim zahtevam.

Iz Pariza pa so sporočili, da namerava francoska vlada v septembru Evropsko komisijo pozvati k ustavitvi pogajanj. Predsednik Francois Hollande je sicer mnenja, da sporazuma o TTIP ne bo mogoče podpisati do konca leta oziroma do konca mandata ameriškega predsednika Obame.

"Ne želim analizirati misli in namene predsednika Hollanda. Jasno je, da v tem trenutku nimamo dovolj - ne moremo zaključiti (pogajanj) pred iztekom leta," je dejala komisarka.

A po besedah Malmströmove cilj ostaja zaključiti pogajanja še v času mandata Obamove administracije do januarja prihodnje leto. "In če to ne bo mogoče, je smiselno doseči čim večji možni napredek."

Malmströmova namerava tako že danes prek videokonference o TTIP govoriti z ameriškim trgovinskim predstavnikom Michaelom Fromanom. "Pogajanja se nadaljujejo," je zapisala na Twitterju.

Da se pogajanja nadaljujejo, so danes znova zatrdili tudi pri Evropski komisiji. "Nič se ni spremenilo, proces se nadaljuje," je dejal njen govorec Margaritis Schinas.

"Ko se pogajamo, se pogajamo, da bi dosegli uspešen zaključek," je dejal in dodal, da bodo države članice imele priložnost oceniti doseženi dogovor.