c S

Delodajalci izpostavili potrebo po večji fleksibilnosti pri odpovedih

31.08.2016 07:40 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Udeleženci dneva delodajalcev, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), so danes kot eno najbolj potrebnih sprememb delovnopravne zakonodaje izpostavili fleksibilizacijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ta je sicer predmet vladnega dokumenta Za dostojno delo, ki je odprl novo fronto med delodajalci in sindikati.

Omenjeni dokument, ki ga je vlada objavila letos spomladi, je bil tudi sicer rdeča nit današnjega, že tretjega dneva delodajalcev. Med udeleženci dogodka so organizatorji izvedli anketo o najnujnejših spremembah delovnopravne zakonodaje, rezultati pa so pokazali, da jih večina pričakuje prav povečanje fleksibilnosti pri odpovedi delovnih razmerij.

Kot so sporočili iz GZS, je njihov generalni direktor Samo Hribar Milič na dogodku izpostavil, da po eni strani delodajalci opozarjajo, da je trg preveč reguliran in nefleksibilen, po drugi strani, to po njegovih navedbah potrjujejo tudi analize, pa je vse več prekarnosti in nelegalnih oblik dela na črno. Še več norm in še večja nefleksibilnost bosta po besedah Hribar Miliča pripeljala k še več prekarnosti.

Generalni direktor GZS meni tudi, da je treba oblikovati kompromis, ki bo omogočal izvajanje varne prožnosti. V tem kontekstu Hribar Milič podpira spremembe v smeri lažje odpovedi pogodbe o zaposlitvi, pri čemer pa je z ustreznimi pravnimi normami treba zagotoviti, da ne bo prišlo do izkoriščanja.

Vlada sicer v dokumentu Za dostojno delo med novimi razlogi za redno odpoved predlaga porušeno zaupanje med delodajalci in delavci, zaradi česar so v sindikalnih organizacijah že napovedali stavke, pa tudi referendum, če pristojno ministrstvo predloga ne umakne.

Delodajalci so na današnjem dogodku sicer razpravljali tudi o drugih oblikah odpovedi. Metka Penko Natlačen iz pravne službe GZS je pojasnila, da lahko v primeru kršitve pogodbenega razmerja s strani delavca delodajalec danes izbira med redno odpovedjo iz krivdnega razloga, izredno odpovedjo ali disciplinskim postopkom. Ob tem je opozorila, da mora pri tem delodajalec pretehtati dejansko in pravno stanje kršitev ter pravne učinke, ki jih želi z izbranim postopkom odpovedi doseči.

Odvetnica Tanja Bohl pa se je dotaknila odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Izpostavila je, da mora biti taka odpoved utemeljena, zato je bistveno, da delodajalec sledi zakonsko predpisanemu postopku. Ravno to utemeljenost mora namreč dokazati v primeru sodnega spora pred sodiščem.